Εδώ και δέκα χρόνια το λιγότερο, θα έπρεπε  να είχαν καταστεί απαιτητά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα από τα πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποίηση η χώρα μας και οι προμηθεύτριες εταιρίες δεν εκπλήρωσαν  παράνομα τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
 
Τα ανεκτέλεστα αυτά προγράμματα  ξεπερνούν τα 300-400 εκατομμύρια ευρώ και μπορούν να αποτελέσουν τη σωτηρία των ελληνικών εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών.
 
Πρόκειται για αντισταθμιστικά ωφελήματα που καλούνται να υλοποιήσουν οι εταιρίες που πούλησαν οπλικά συστήματα στη χώρα μας . Μόνο στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί οι εταιρίες διεθνούς κύρους να μην υλοποιούν τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει και είχαν υπογράψει μάλιστα και σχετικές συμφωνίες. Συμβάσεις που δεν τις εκπλήρωσαν ποτέ. Η κατάσταση αυτή βέβαια μπερδεύτηκε , πριν μερικά χρόνια , όταν ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος προέβη σε αλχημείες με «κουρέματα» των προγραμμάτων αυτών . Όπως είχε πει τότε σε συνέντευξη Τύπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος τα είχε προσγειώσει  σε …ρεαλιστικές βάσεις.
 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών  Πολεμικού Υλικού στην Ελλάδα κ. Ροζολής μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι  «με την αξιοποίηση των παγωμένων κονδυλίων από τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα που υπερβαίνουν τα 300-400 εκατομμύρια Ευρώ, μπορούν να ενεργοποιηθούν  100 και πλέον παραγωγικές  εταιρείες στην Ελλάδα  που απασχολούν πάνω από 10.000 υψηλά καταρτισμένους εργαζομένους. Έτσι θα διασωθούν οι θέσεις αυτές και θα υπάρξει μία επένδυση στην Ελλάδα».  
 
Η πραγματικότητα είναι ότι αν δεν υλοποιηθούν τα συμβόλαια των  αντισταθμιστικών, εδώ και τώρα, τότε πάρα πολλές εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες θα πρέπει να βάλουν λουκέτο και οι εξειδικευμένοι επιστήμονες και τεχνίτες που διαθέτουν να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Σε μία τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ δύσκολο η χώρα μας να αποκτήσει ξανά  εταιρίες παραγωγής αμυντικού υλικού. Εκτός από την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων , παρελθόντων χρόνων, δεν διαφαίνεται να υπάρχει για την πλειοψηφία των εγχώριων αμυντικών κατασκευαστικών εταιριών άλλη εργασία. Λόγω της γνωστής οικονομικής κατάστασης της χώρας , το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν υλοποιεί εξοπλιστικά προγράμματα.
 
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε πει πριν από καιρό ότι θα ασχοληθεί με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που δεν έχουν υλοποιηθεί.
 
Γ.Κοκ.