Γράφει ο Ορφέας Αποστολόπουλος

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν στο γήπεδο του. Το ακροατήριο αποτελούνταν κυρίως από καθηγητές, από ανθρώπους που ήταν με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από το ΠΑΣΟΚ. Πάντως ακροατήριο ΠΑΣΟΚ-ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αυτό που παρακολούθησε το φύτεμα της Ελιάς.

Πολλοί σχολίασαν πως το κόκκινο φόντο πάει περισσότερο στον Βαγγέλη Βενιζέλο παρά το πράσινο. «Μήπως να πάει ΣΥΡΙΖΑ;» έλεγε χαριτολογώντας συνεργάτης του. Ο κ. Βενιζέλος έκανε μια ομιλία με αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου, τους υπόλοιπους που έλειπαν, αλλά και τον Φώτη Κουβέλη για το όχι της ΔΗΜΑΡ.

Η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είχε πολλές προσωπικές αναφορές, ξεκαθαρίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν πρόκειται να πάει πουθενά.

Από την άλλη η ομιλία Λοβέρδου τράβηξε αρκετά βλέμματα και έλαβε και πολλά χειροκροτήματα. Ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα έκανε μια παθιασμένη πολιτικά ομιλία. Η εμφάνιση του Ανδρέα Λοβέρδου ήταν ηγετική, το ομολόγησαν όλοι όσοι βρέθηκαν στο ΣΕΦ. Είχε αρχή, μέση, τέλος και πολλά μηνύματα. Είχε στόχευση, έβαλε απέναντι το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την κυβέρνηση και φάνηκε πως ο Ανδρέας Λοβέρδος επενδύει στο να είναι ο πρώτος αρχηγός της Ελιάς.

Όμως περισσότερο απ’ όλα τη συνδιάσκεψη απασχόλησαν οι απουσίες πολλών κορυφαίων με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο πρώην πρωθυπουργός είτε θα κάνει νέο κόμμα, είτε τη βραδιά των ευρωεκλογών θα επιχειρήσει να ξαναπάρει το ΠΑΣΟΚ στα χέρια του. Ο κ. Παπανδρέου, ουσιαστικά υπαγόρευσε και στάση στα στελέχη που τον ακολουθούν πιστά, καθώς στη συνδιάσκεψη δεν πήγε σχεδόν κανένας «παπανδρεϊκός». Έτσι κι αλλιώς τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία πως οι «παπανδρεϊκοί» κάνουν συχνά –πυκνά συσκέψεις και χαράσσουν στρατηγική.

Όμως από τη συνδιάσκεψη έλειπαν ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Θάνος Μωραΐτης. Και οι δύο δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους για το μέλλον. Και οι δύο διαφωνούν έντονα με το εγχείρημα της Ελιάς και το λένε όποτε μπορούν. Η στάση τους δείχνει πως έχουν αποφασίσει να τραβήξουν άλλο δρόμο από το δρόμο του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Επίσης από τη συνδιάσκεψη έλειπε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος με κείμενό του, θα δημοσιοποιήσει της διαφωνίες του με την Ελιά καθώς πιστεύει πως δεν μπορεί να μιλούν για κεντροαριστερά, όταν γίνεται συνένωση με κόμματα δύο πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Την απουσία του κυρίου Χρυσοχοΐδη, προσπάθησαν κάποια από τα στελέχη της πλευράς Βενιζέλου να δικαιολογήσουν, ωστόσο ο υπουργός Μεταφορών είναι ξεκάθαρος, διαφωνεί απόλυτα με τις κινήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.