Αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στην πολιτική σκηνή, περιέχει έγγραφο της τρόικας που έχει επιδώσει στην κυβέρνηση στο πλαίσιο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δανειστές δεν προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα, θέτουν βασικούς άξονες των προτεινόμενων αλλαγών.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

-Διαμόρφωση νέου νομοθετικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών. Το υφιστάμενο σύστημα έχει αποδειχθεί παντελώς ανεπαρκές στον έλεγχο του λεγόμενου «μαύρου χρήματος», ενώ έχει επιτρέψει τον υπερδανεισμό των κομμάτων με τον τελικό λογαριασμό να επιβαρύνει τους φορολογούμενους.

• Θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για υπουργούς και βουλευτές.

-Καθιέρωση ασυμβίβαστων για τους κρατικούς αξιωματούχους σε σχέση με επαγγελματικές και οικονομικές δραστηριότητες. Τώρα, είναι δυνατή η άσκηση «αφανούς» οικονομικής δραστηριότητας μέσω συνεργατών ή συγγενικών προσώπων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το έδαφος για σύγκρουση συμφερόντων των κρατικών αξιωματούχων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

-Νέες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το έγγραφο έχει παραληφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αξιολογηθεί, καθώς περιλαμβάνεται στο υπό διαμόρφωση «μνημόνιο κατανόησης» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Επισημαίνεται όμως ότι, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, έχουν συμφωνήσει ότι, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα δρομολογηθεί περί το Πάσχα και σε κάθε περίπτωση πριν από τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, ότι θα πρέπει να ανακοινώσουν δέσμη μέτρων που θα ενισχύουν την κλονισμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. 

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι μεταξύ των νομοθετικών πρωτοβουλιών που εξετάζονται είναι είναι να θεσπιστούν όρια όχι στα έσοδα, αλλά στις πάσης φύσεως δαπάνες των κομμάτων, τόσο για τη λειτουργία τους, όσο και κατά τις προεκλογικές περιόδους.

Επί τάπητος θα τεθούν και τα λεγόμενα «βουλευτικά προνόμια», όπως το αφορολόγητο στη βουλευτική αποζημίωση, τα επιδόματα γραφείου και δαπανών κίνησης, η μεγάλη ατέλεια στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και η κάλυψη αεροπορικών εισιτηρίων. Ρυθμίσεις θα υπάρξουν και για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των βουλευτών -αλλά και κρατικών αξιωματούχων- που θα ανατεθεί σε ειδικό σώμα δικαστών.

Επίσης, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση προεξοφλείται ότι θα δρομολογηθούν αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά και στο καθεστώς ασυλίας των βουλευτών.

Παράλληλα, σχετικά με τη διαδικασία παραπομπής υπουργών στο Ειδικό Δικαστήριο, εξετάζεται η απεμπλοκή των βουλευτών απ’ όλο το στάδιο της δικαστικής διαδικασίας. Βουλευτές θα μετέχουν μόνο σε εξεταστικές επιτροπές, ενώ το επόμενο στάδιο, δηλαδή της προκαταρκτικής επιτροπής, που θα εισηγείται την παραπομπή ή μη ενός πολιτικού προσώπου, θα το αναλαμβάνουν δικαστικοί λειτουργοί.