Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Έτοιμος να αναλάβει «πολιτικές πρωτοβουλίες», οι οποίες θα αποσκοπούν «να αποδώσουν εκ νέου την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κυβέρνηση και να αναστρέψουν το διαμορφούμενο πολιτικό κλίμα γκρίνιας και μιζέριας» εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Ουδείς είναι μέχρι στιγμής σε θέση να προδιαγράψει επακριβώς την κατεύθυνση αυτών των πρωτοβουλιών, πέραν από τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, δηλ. περί της ανακοίνωσης του που θα διοχετευθεί μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και των επικείμενων αλλαγών σε θεσμικό επίπεδο.  

Το μόνο βέβαιο ­ σύμφωνα πάντα με αυτές τις πληροφορίες ­ είναι ότι από το τέλος Μαρτίου έως τις αρχές Μαΐου θα εκδηλωθούν οι «πρωτοβουλίες Σαμαρά». Υπάρχει όμως μια πλευρά του θέματος που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τις συνήθεις συνταγές των «πρωτοβουλιών» στην κυβέρνηση.

Η κυβερνητική πολιτική προσκρούει πρωτευόντως στο ίδιο το κυβερνητικό κόμμα, αν όχι στην ίδια την κυβέρνηση. Είναι αληθές ότι πολλοί υπουργοί δεν δείχνουν να έχουν αυτοπεποίθηση και αυτό αποτυπώνεται πλήρως από την αποστασιοποίηση τους να εμφανιστούν δημόσια να στηρίξουν την κυβέρνηση. 

Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά και το καθημερινό πολιτικό κλίμα, υπάρχει αισθητή κάμψη των θετικών κρίσεων για την κυβέρνηση, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τραβάει και παραμένει καθηλωμένος και αυτό καθησυχάζει το Μέγαρο Μαξίμου. 

Η γενικότερη δυσφορία ενισχύεται με την «φορολογική λαίλαπα» που καταγγέλλεται και από βουλευτές της ΝΔ και πολλοί προβλέπουν ότι αυτή η δυσφορία ενδέχεται να μην αποδειχθεί περιορισμένου πολιτικού αντικρίσματος. 

Οι έρευνες δείχνουν ότι ευρέα κοινωνικά στρώματα μισθωτών και συνταξιούχων εκδηλώνουν μια τάση κόπωσης από την οικονομική πολιτική, η οποία δείχνει να μεταφράζεται σε μια μεταβολή στάσης απέναντι στην κυβέρνηση με ότι αυτό σημαίνει. 

Τούτο μεταφράζεται όχι μόνο σε όξυνση της καθημερινής «γκρίνιας» αλλά σε άμεση, σκληρή και κατηγορηματική απόρριψη κάθε κυβερνητικού χειρισμού που δεν έχει σαφήνεια, καθαρότητα και ορατό αποτέλεσμα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος, αλλά επιχειρούν από το επιτελείο του να μεταφέρουν μηνύματα αισιοδοξίας και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι αναφορές του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά στους δημοσιογράφους την περασμένη Παρασκευή στο Δουβλίνο, στο περιθώριο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Για να αλλάξει αυτό το κλίμα της δυσπιστίας στην κοινή γνώμη στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν στις αναμενόμενες πολιτικές πρωτοβουλίες του Αντώνη Σαμαρά. 

Ή η κυβέρνηση και η ΝΔ θα ανασυνταχθούν αποφασιστικά, ώστε να συγκρουστούν με την καθήλωση και την αδράνεια (και τη δική τους) εν ονόματι του μείζονος στόχου, που είναι όχι μόνο η έξοδος από το μνημόνιο αλλά και η επιβιωτική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ή, αλλιώς η κυβέρνηση θα χάσει στο τέλος και τα αβγά και τα καλάθια...