Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Τέλος οι άδειες σε τρομοκράτες αλλά και όλους γενικά τους κρατούμενους που θα κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Δομοκού, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Εφόσον το σχέδιο ψηφιστεί από τη Βουλή, οι καταδικασμένοι για συγκεκριμένα αδικήματα, όπως τρομοκρατία, εγκληματική οργάνωση κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και άλλα, θα μετάγονται υποχρεωτικά στις φυλακές Δομοκού για 10 χρόνια και στη συνέχεια θα κρίνεται η κράτησή τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα κρατούνται εκεί ως ιδιαιτέρως επικίνδυνοι. 

Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, επιθυμία του είναι να μην καταργηθεί το καθεστώς των αδειών, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μας δείχνει η πρόσφατη εμπειρία μας ότι πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις. 

Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο κ. Αθανασίου, διέψευσε τις φήμες για συνένωση του υπουργείου με το Προστασίας του Πολίτη, ενώ σχολίασε ως υπερβολικές κάποιες χρηματικές εγγυήσεις που έχουν επιβληθει΄το πρόσφατο διάστημα. 

Σχόλιο έκανε και για τις χεθσινοβραδινές δηλώσεις του Ηλία Παναγιώταρου για «παραδικαστικό κύκλωμα που κυνηγάει τη Χρυσή Αυγή», λέγοντας πως «όλοι οι πολίτες είναι ίσιοι απέναντι στο νόμο, ακομα και οι βουλευτές. Εάν έχει γίνει μια ανθρωποκτονία, όπως πχ του Παύλου Φύσσα, δεν πρέπει να κριθούν όλοι από το δικαστήριο;» είπε.

Ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης αλλά και για την διαφθορά, όπως έχει προαναγγείλει, ενώ ανακοινώθηκε και η ολοκλήρωση του νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας που στόχο έχει την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων.