Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος στις δηλώσεις που έκανε μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Πεντάγωνο με την ομόλογό του  από το Μαυροβούνιο κυρία Milica Pejanovic – Djurisic.

Ο Έλληνας υπουργός σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία  εκτίμησε ότι αυτές τις δύσκολες ώρες πρέπει να επικρατήσει η διπλωματία και όχι η πόλωση. «Το διακύβευμα είναι η παγκόσμια σταθερότητα, η επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου και η απρόσκοπτη πολιτική και οικονομική συνεργασία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Ο κόσμος, η Ευρώπη δεν έχουν τη δυνατότητα, δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στην εποχή της καχυποψίας και του Ψυχρού Πολέμου» είπε ο Δ. Αβραμόπουλος .

Στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι στοχεύει να δημιουργηθεί «μία  πιο στενή και βαθιά συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής μας στον αμυντικό τομέα και ιδιαίτερα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας», για το λόγο αυτό θα διοργανωθεί στα  τέλη Απριλίου στην Αθήνα,  μία έκτακτη Σύνοδος  των υπουργών Άμυνας της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης.

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις μας με το Μαυροβούνιο είπε:

«Ελπίζω σύντομα να δούμε το Μαυροβούνιο τόσο στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όσο και πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Πρόθεσή μας, βούλησή μας είναι να συνεργαστούμε και στο πλαίσιο των υφιστάμενων περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, με σκοπό να ενισχύσουμε το περιφερειακό πλέγμα σταθερότητας και συνεργασίας».  

Και χαρακτήρισε την επίσκεψη της κ. Milica Pejanovic – Djurisic  πολύ σημαντική καθώς  σηματοδοτεί ένα καινούριο ξεκίνημα, μία νέα αρχή και εγκαινιάζει ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας, ανάμεσα στις δύο χώρες μας, στην άμυνα αλλά και  εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Από την πλευρά της η υπουργός του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι «η Ελλάδα ως φιλικό κράτος στην νοτιοανατολική Ευρώπη, στην περιοχή των Βαλκανίων, αντιλαμβάνεται πολύ καλά ποια είναι η ιστορική παράδοση της περιοχής μας.  Η συνεργασία είναι αναπτυγμένη μεταξύ των δύο χωρών μας, αλλά και μεταξύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα οπωσδήποτε θα συνεισφέρουν πρόσθετα ώστε η συνεργασία αυτή να γίνει πιο εποικοδομητική

Εκφράσαμε την βούληση να συμμετάσχουμε στους σχηματισμούς του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην Ελλάδα και την παρουσία των αξιωματικών μας».

Γ. Κοκ.