Σε συμφωνία με την τρόικα έως την Κυριακή προσβλέπουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη  Διακυβερνητική Διάσκεψη των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα για την εξεύρεση των κεφαλαίων που απαιτούνται με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα των τεστ αντοχής».

Επανέλαβε ότι είναι αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδας η διενέργεια των τεστ αντοχής, επισημαίνοντας ωστόσο πως το φθινόπωρο οι ελληνικές τράπεζες θα κριθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τους ίδιους όρους που θα κριθούν και οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Είναι σημαντικό να δούμε ένα τέλος των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup σημειώνοντας παράλληλα ότι «πολλά προέχει να γίνουν στο δημοσιονομικό επίπεδο, στο επίπεδο των Τραπεζών και στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών». Πάντως όπως επεσήμανε, η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο έως σήμερα αλλά θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια.

«Αν έκαστος εξ ημών κάνει τα αναγκαία βήματα τότε μπορεί να βρεθεί λύση» ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο χρόνος στον οποίο θα λάβει την τελική απόφαση το Eurogroup θα εξαρτηθεί από το ποτέ θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα. Σημείωσε πάντως ότι αν υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας με την τρόικα τότε η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης είναι εφικτό να υιοθετηθεί στο άτυπο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου στην Αθήνα.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, επεσήμανε ότι «εργαζόμαστε όλοι πολύ σκληρά για να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα».

Αναφέρθηκε εξάλλου και στην Κύπρο και την Πορτογαλία, λέγοντας πως τα προγράμματα αυτών των χωρών βρίσκονται εντός τροχιάς, ενώ για την Ουκρανία σημείωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να τη στηρίξει σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Τέλος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ διευκρίνισε ότι το ύψος και ο χρόνος εκταμίευσης της επόμενης δόσης θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης σημειώνοντας πως για το 2014 η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τον Μηχανισμό 10,1 δις ευρώ.

«Πράσινο» για την επόμενη δόση προς την Κύπρο

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν κατ'αρχήν την εκταμίευση της επόμενης δόσης οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσε Eurogroup.

Το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για τις ενδείξεις προόδου στη μακρο-χρηματοοικονομική σταθερότητα όσο συνεχίζεται η εφαρμογή του προγράμματος. Παράλληλα, καλωσορίζει τα βήματα που έχουν γίνει ήδη ούτως ώστε η χώρα να εισέλθει στη δεύτερη φάση της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών στις ροές πληρωμών και υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η εφαρμογή των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων και των διαρθρωτικών μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του μνημονίου.

Όπως αναφέρεται, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμό Στήριξης (ESM) θα αποδεσμεύσει 150 εκατ. ευρώ μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Επίσης αναμένεται να υπάρξει απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αποδέσμευση 86 εκατ. ευρώ.