Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος 

Την προτίμησή του στο πρόσωπο του Σταύρου Παπασταύρου δείχνει με πολύ έντονο τρόπο το τελευταίο διάστημα, ο ΔΟΛ και συγκεκριμένα το Βήμα, το οποίο τον εμφανίζει -εν αντιθέσει με τα Νέα- όλο και πιο συχνά ως εν αναμονή υπουργό Οικονομικών και διάδοχο του Γιάννη Στουρνάρα. Η απόφαση είναι οριστική: ο Γιάννης Στουρνάρας τελειώνει την θητεία του στην πλατεία Συντάγματος και ετοιμάζεται να δώσει τα κλειδιά στον διάδοχό του.

Το προβάδισμα εξακολουθεί να το έχει ο Σταύρος Παπασταύρου, ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με πιο πιθανή την μετάβαση του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος στη θέση του Γιώργου Προβόπουλου.

Ο Σταύρος Παπασταύρου εξακολουθεί να τυγχάνει μεγάλης προβολής από ένα σημαντικό τμήμα του μιντιακού συστήματος και ειδικά από το Βήμα.

Την περασμένη Κυριακή, ο διευθυντής του περιοδικού Βήμαmagazino και αρθρογράφος του Βήματος, Παύλος Παπαδόπουλος (έχει λεχθεί πως είναι και ο λογογράφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα) τον εκθείασε αρκετές σε ένα κείμενο μόλις 500 λέξεων.

«Ο εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού κ. Παπασταύρου τοποθετήθηκε στην εν λόγω ομάδα μετά το καλοκαίρι προκειμένου να συγκρατεί τον κ. Ι. Στουρνάρα, ο οποίος, λόγω της στρατηγικής του να κλείνει ταχύτατα τα ανοιχτά θέματα με την τρόικα αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, έφερνε διαρκώς σε δύσκολη θέση τον κ. Σαμαρά, ο οποίος στη συνέχεια έπρεπε να διαχειριστεί και τον θυμό του κ. Ευ. Βενιζέλου» έγραφε ο Παύλος Παπαδόπουλος και συνέχιζε με διάθεση υποστήριξης: «Το τίμημα βέβαια είναι πως όλα τα θέματα έχουν «κολλήσει» αφού ο κ. Στουρνάρας έχει ανεπαισθήτως διολισθήσει σχεδόν σε ρόλο παρατηρητή την ώρα που ο κ. Παπασταύρου προβάλλει τις «κόκκινες γραμμές» και υλοποιεί  το μακρύ «προεκλογικό κατενάτσιο» που προκρίνει ο Πρωθυπουργός».

Την ίδια μέρα στον Βηματοδότη, την πιο κεντρική στήλη της εφημερίδας, που φέρεται να την γράφει ο πολύπειρος πολιτικός συντάκτης Νίκος Χασαπόπουλος, επίσης είχε την προβολή του, με την εξής αναφορά: «Ο κ. Στ. Παπασταύρου είχε την πιο σοβαρή αποστολή και έμεινε στην Αθήνα λόγω της ενεργού συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα».

Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά υπάρχουν και οι συνεχείς θετικές αναφορές του διαπιστευμένου στο Μέγαρο Μαξίμου πολιτικού συντάκτη του Άρη Ραβανού, ο οποίος έχει εκθειάσει πολλές φορές τον Σταύρο Παπασταύρο και τον έχει εμφανίσει ως μια σημαντική πολιτική οντότητα και εκ των καθοριστικών παραγόντων στην διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.

Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη από το Βήμα, με άρθρο του ειδικού συνεργάτη, που εικάζεται ότι ήταν κείμενο από διευθυντικό στέλεχος, ότι ο Πρωθυπουργός προετοιμάζει την αλλαγή του Γιάννη Στουρνάρα με τον Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος έχει συνεχώς διευρυμένο πεδίο δράσης.

Ο πρωθυπουργικός σύμβουλος ήταν παρών και στο δείπνο προς τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν την προπερασμένη Πέμπτη, μαζί με τους Γιάννη Στουρνάρα και Γιώργο Προβόπουλο.

Η εμμονή του Βήματος με τον Σταύρο Παπασταύρου, που έχει αναλάβει ειδικές αποστολές από τον Πρωθυπουργό, είναι χαρακτηριστική και μάλιστα πριν λίγες εβδομάδες ήταν σε πλήρη διάσταση με την εφημερίδα Έθνος της οικογένειας Μπόμπολα που στήριζε πλήρως τον Γιάννη Στουρνάρα. 

Ωστόσο άνθρωποι που γνωρίζουν το παρασκήνιο, αναφέρουν  σχετικά με το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Γιάννη Στουρνάρα από τον Σταύρο Παπασταύρου ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο…».