Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Αντίστροφα τρέχει πλέον ο χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση καθώς το χθεσινό Eurogroup ζήτησε η διαπραγμάτευση με την τρόικα να ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή. Οι  ευρωπαίοι ναι μεν αναγνώρισαν την ελληνική πρόοδο στα δημοσιονομικά, ωστόσο εξέφρασαν τη ρητή βούληση να μην παραταθεί σε μάκρος η εκκρεμότητα, εξέλιξη άλλωστε που δεν εξυπηρετεί και την ελληνική πλευρά που το τελευταίο που επιθυμεί είναι διαπραγματεύσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου. 

Ο Αντώνης Σαμαράς, που εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τη λοίμωξη του αναπνευστικού, καλείται συνεπώς να λάβει σύντομα δύσκολες αποφάσεις καθώς είναι σαφές ότι η επίτευξη συμφωνίας δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνον με υποχωρήσεις εκ μέρους των ελεγκτών. Οι διαπραγματεύσεις, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη και χθες, απουσία του Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος θα επιστρέψει απόψε το βράδυ από τις Βρυξέλλες, και είναι χαρακτηριστικό πώς κυβερνητικοί παράγοντες αναγνώριζαν χθες ότι, παρά τη σύγκληση, εξακολουθούν και υπάρχουν σημαντικά μέτωπα μεταξύ των δύο πλευρών. 

Οι αναφορές του Γέρουν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας του χθεσινοβραδυνού Eurogroup, θέτουν επακριβώς και την ατζέντα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση. «Είναι σημαντικό να δούμε ένα τέλος των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup σημειώνοντας παράλληλα ότι «πολλά προέχει να γίνουν στο δημοσιονομικό επίπεδο, στο επίπεδο των Τραπεζών και στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών» 

Το πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται στο γεγονός ότι κάθε μία από τις τρεις ενότητες που εντόπισε ο επικεφαλής του Eurogroup κρύβει αγκάθια για την κυβέρνηση, καθιστώντας πιθανότατα επιβεβλημένη μία νέα συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου. Μάλιστα, το βαθμό δυσκολίας της κυβέρνησης αυξάνει όχι μόνον η προεκλογική περίοδος αλλά και η ανοικτή πλέον αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με πρωταγωνιστή μάλιστα τον πρώην Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, που απειλεί να αποσταθεροποιήσει το σύνολο της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα: 

-          Δημοσιονομικά. Η τρόικα εξακολουθεί και διαπιστώνει αποκλίσεις τόσο ως προς το φόρο ακινήτων όσο και ως προς άλλες προβλέψεις της κυβέρνησης. Παράλληλα, ρυθμίσεις όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες ή η απόφαση του ΣτΕ για τις αποδοχές των ενστόλων «γεννούν» νέα κενά που θα πρέπει να καλυφθούν πειστικά. Ζήτημα νέων μέτρων δεν τίθεται, ειδικά τώρα, ωστόσο είναι σαφές ότι τμήμα του πρωτογενούς πλεονάσματος θα διατεθεί προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες 

-          Διαρθρωτικά. Η βεντάλια ανοίγει πολύ. Από τη διάρκεια ζωής του γάλακτος (όπου παραμένουν οι αντιρρήσεις των Αθ. Τσαυτάρη και Μαξ. Χαρακόπουλου) και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και το ωράριο των φαρμακείων που απειλεί με εντάσεις το χώρο της υγείας μέχρι το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων (για το οποίο πιθανά θα δοθεί περίοδος χάριτος μέχρι τα τέλη του έτους) και το πρόγραμμα διαθεσιμότητας και απολύσεων στο Δημόσιο που προκαλεί ένταση μεταξύ των Κυρ.Μητσοτάκη και Γ. Μιχελάκη. Τα ζητήματα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα που θέτει η τρόικα δεν πρόκειται να προχωρήσουν, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και με το ζήτημα της μείωσης του κατώτατου εισαγωγικού μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο. 

-          Τράπεζες. Το αγκάθι πλέον έφυγε από το ζήτημα των κεφαλαίων που απαιτούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και έχει μεταφερθεί στον τρόπο που θα γίνει αυτή. Η κυβέρνηση καλείται σε σύντομο χρόνο να φέρει στη Βουλή το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα στο ΤΧΣ να μείνει εκτός αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, εν όλω ή εν μέρει, καθώς επίσης και να αποδεχθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε τιμές που υπολείπονται της τιμής μετοχής που υπολογίστηκε όταν δόθηκαν τα χρήματα στήριξης των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι από τα συνολικά δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα και βαρύνουν τους κατοίκους αυτής της χώρας, 40 δισεκατομμύρια έχουν διατεθεί για τις τράπεζες, εκ των οποίων 25 για τις τέσσερις συστημικές.  

Η Εθνική χρειάζεται χρόνο ώστε να εξασφαλίσει επενδυτές, Alpha και Πειραιώς κινούνται ούτως ή άλλως για την προσέλκυση επενδυτών γεγονός που δεν επηρεάζει τη θέση του ΤΧΣ το οποίο έχει στα χέρια του τα warrants των μετόχων. Ωστόσο, η ανακεφαλαιοποίηση της eurobank, για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον από κεφάλαια του εξωτερικού, συνιστά μία εντελώς διαφορετική περίπτωση καθώς αν το ΤΧΣ μείνει εκτός ΑΜΚ τότε η αξία των μετοχών που έχει στα χέρια του θα υποτιμηθεί δραματικά ενώ η συμμετοχή του θα περιοριστεί στο 30%. Αν, πάλι, συμμετάσχει θα διατηρήσει ένα ποσοστό κοντά στο 50% του μετοχικού κεφαλαίου, έχοντας τη δυνατότητα να ισορροπήσει τις απώλειες που θα «γράψει» σε δεύτερο χρόνο, εφόσον η αξία της μετοχής της τράπεζας πάρει την ανιούσα. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει όσα περισσότερα κεφάλαια μπορεί από τον ιδιωτικό τομέα και να μην ρίξει επιπλέον χρήματα στο πηγάδι των τραπεζών.

Ωστόσο, όπως προειπώθηκε, αυτό σημαίνει εγγραφή ζημιών άμεσα, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ είναι πιθανόν να προκαλέσει εντάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ και, κυρίως, του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα «πανανδρεϊκά» στελέχη που επιμένουν ότι βασική αιτία της πτώσης Παπανδρέου ήταν η εμμονή του να πάρει το Δημόσιο τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών, με την καταβολή των ενισχύσεων. Και τώρα που η αντιπαράθεση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο φουντώνει είναι αρκετοί που δεν αποκλείουν πως ο πρώην Πρωθυπουργός και όσοι τυχόν επηρεάζει στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα πάρουν την... εκδίκησή τους.