Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μην παραβρεθεί στην ιδρυτική διακήρυξη της Ελιάς, κάποιους ξάφνιασε και κάποιους άλλους τους οδήγησε στην άποψη ότι ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι σε τροχιά ίδρυσης νέου κόμματος- αυτό (περί ίδρυσης κόμματος) σε πρώτη ανάγνωση. Σε δεύτερη ανάγνωση, η απόφασή του αποδίδεται σε άλλους λόγους, περισσότερο προσωπικούς και λιγότερο πολιτικούς.  

Ο Γ. Παπανδρέου, λέγεται ότι είναι ενοχλημένος από τον διάδοχό του. Όχι τόσο από την πολιτική την οποία ακολουθεί, όσο από την συμπεριφορά του έναντι του ιδίου. Τα προβλήματα άρχισαν από τα… γυμναστήρια του ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκαν με την αμφισβήτηση ορισμένων επιλογών και προσφάτως κλιμακώθηκαν με τις… ΜΚΟ και τις αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις.  

Το περιβάλλον του Γιώργου, θεωρεί ότι δεν είναι τυχαία η εμπλοκή ονομάτων από τον στενό πυρήνα των συνεργατών του, αν (και μεταξύ μας) δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Ταυτοχρόνως, θεωρούν υπεύθυνο για πολλές από τις διαρροές το περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο Γιώργος, που δεν έδωσε την αναμενόμενη  σημασία όταν αμφισβητήθηκε η πολιτική του, με τα θέματα των παράνομων χρηματοδοτήσεων τσίνησε για τα καλά. Έπαιξε ρόλο- λένε, η διατήρηση της υστεροφημίας του αλλά και το ενδεχόμενο να εμπλακούν και άτομα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος.  

Γυρίζοντας την πλάτη στην Ελιά, στέλνει- όπως λένε-  μήνυμα στον Βενιζέλο ότι δικαιούται και απαιτεί σεβασμό. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συνομιλούν μαζί του, διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι ο ΓΑΠ είναι μακριά από σκέψεις για ίδρυση πολιτικού σχηματισμού, αν και πιστεύει ότι στην υποθετική περίπτωση που έκανε κόμμα, ένα ποσοστό πέριξ του 3- 4% θα το συγκέντρωνε. Ταυτοχρόνως, οι συνομιλητές του διαβεβαιώνουν ότι δεν τους έχει αποτρέψει να συμμετάσχουν με το ΠΑΣΟΚ στη μάχη των ευρωεκλογών. 

Η αλήθεια είναι ότι βλέπει πολύ κόσμο. Και ότι στη συνέχεια, ο καθένας αποδίδει - κατά το δοκούν, διάφορα στο στόμα του. Άλλοι λένε ότι θα ιδρύσει κόμμα, άλλοι ότι θα επιχειρήσει να ηγηθεί της κεντροαριστεράς που συσπειρώνεται γύρω από τη ΔΗΜΑΡ  (σ.σ. τον Φ. Κουβέλη τον ρώτησε;) και άλλοι ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες μετά τις ευρωεκλογές. Προσώρας πάντως, μάλλον θα καθίσει ήσυχος.  

Το θέμα είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε την- αναγκαία κατά κοινή εκτίμηση- διεύρυνση ο Βενιζέλος, έκανε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λένε ότι ο Γιώργος είχε δίκιο όταν έλεγε πως η ανασυγκρότηση δεν μπορεί να επιτευχθεί με την αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ.  

Διότι στα μάτια πολλών στη Χ. Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ έστω και λαβωμένο, είναι ΠΑΣΟΚ και δεν μπορεί να μπαίνει στην ίδια μοίρα με πολιτικές κινήσεις σαν του Α. Λοβέρδου, του Η. Μόσιαλου κλπ τις οποίες θεωρούν γκρουπούσκουλα…