Με τη φράση του Μπέρναρντ Σω: «Κάποιοι βλέπουν τα πράγματα όπως είναι και ρωτούν γιατί. Εγώ ονειρεύομαι αυτά που δεν υπάρχουν και λέω γιατί όχι», με επιθέσεις στους ευρωπαίους αντιπάλους του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Μαρτιν Σουλτς ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση «Η Αριστερή εναλλακτική για την Ευρώπη», στο Δουβλίνο. 
 
Για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πως «δεν θα είναι ένας οποιοσδήποτε υποψήφιος αλλά ο υποψήφιος της λιτότητας, ο εκλεκτός της Α. Μέρκελ, του Έντα Κένυ και του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Σαμαρά», ενώ απευθυνόμενος στον Μάρτιν Σουλτς είπε: «Ας μας απαντήσει, λοιπόν, ευθέως, ο κ. Σουλτς: Στην Ελλάδα στηρίζει και στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα που φέρει τη βασική πολιτική ευθύνη για τα Μνημόνια. Και, ακριβώς, για το λόγο αυτό, από το εκλογικό ποσοστό του 44% το 2009, χαροπαλεύει σήμερα στο 3%-4%. Τι πιστεύει, λοιπόν, ο κ. Σουλτς: Είναι σωστή η πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης», δηλαδή της εργασιακής απορρύθμισης, των ιδιωτικοποιήσεων και της δημοσιονομικής λιτότητας, που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ συμμετέχοντας στη σημερινή κυβέρνηση; Ή είναι λανθασμένη και πρέπει αμέσως να τερματιστεί»;
 
Ο κ. Τσίπρας θέτοντας τα διλήμματα της κρίσης ειπε «Πώς θα βγούμε από την κρίση; Με συνέχεια του λάθους της αποτυχημένης συνταγής: "λιτότητα και ο καθένας μόνος του" ή με μια λύση αλληλεγγύης για το χρέος, παρόμοιας με αυτήν της διάσκεψης του Λονδίνου του 1953, με την οποία ευεργετήθηκε η Γερμανία με διαγραφή του 60% του χρέους της; Πως, λοιπόν, θα βγούμε από τη κρίση; Με συνέχεια της λιτότητας ή με αλληλεγγύη και ανάπτυξη»,  ενώ αναρωτήθηκε και ποια Ευρώπη θέλουμε; «Της κυρίας Μέρκελ ή της Αριστεράς; Την Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ, που δεν δουλεύει . Ή την Ευρώπη της Αριστεράς; Την Ευρώπη της εργασίας, με αξιοπρεπείς αμοιβές; Θέλουμε την Ευρώπη «σκοτεινή ήπειρο», όπως την ονομάζει ο Μαρκ Μαζάουερ; Την Ευρώπη της λιτότητας, της φτώχειας και της αναβίωσης των εθνικισμών, της ακροδεξιάς και του ναζισμού; Ή την Ευρώπη της παράδοσης του Διαφωτισμού; Την Ευρώπη των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας»;
 
Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε παραπέρα την τοποθέτηση του Μπόνο των U2 στο συνέδριο των ευρωπαίων συντηρητικών όπου είπε «Εμάς τους Ιρλανδούς μας πηδήξατε, αλλά τα καταφέραμε». Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «σας είπε τη μισή αλήθεια. Αφορά το πρώτο σκέλος. Η άλλη μισή είναι ότι τα κατάφεραν οι ευρωπαϊκές τράπεζες». 
 
Δίνοντας το περίγραμμα των θέσεων της ευρωπαϊκής αριστεράς ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε το όραμά του σε τέσσερις πυλώνες. 
Α) Τη δημοκρατική αναδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «διευρύνοντας τη δυνατότητα παρεμβάσεων και συμμετοχής των πολιτών της Ευρώπης στις αποφάσεις που τους αφορούν.Αποδίδοντας στα εθνικά Κοινοβούλια το βασικό δημοσιονομικό τους ρόλο, που αφαίρεσε το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο». ι αντιπροσωπευτικών θεσμών της.
 
Β) Τον τερματισμό της λιτότητας και της κρίσης και την ανάπτυξη της Ευρώπης, με τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και τη συντονισμένη αναθέρμανση των ευρωπαϊκών οικονομιών. Μέσω όπως είπε ενός νέου ευρωπαϊκού «New Deal» για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων, σταθερών και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας. 
 
Γ) Τον σταδιακό οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας, διασφαλίζοντας κατ’ αρχάς την πλήρη και ανόθευτη εφαρμογή του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» για το περιβάλλον. 
 
Δ) Τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τη μετανάστευση, με την αναθεώρηση του πνεύματος και του γράμματος του λεγόμενου «Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ», ώστε να αντιμετωπισθεί το θέμα των αιτούντων άσυλο, αλλά και γενικότερα της μετανάστευσης στην Ευρώπη, ως ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό.