Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Με ένα κείμενο σε μορφή ερωτοαπαντήσεων το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη παρουσιάζει ένα σύνολο 30 θέσεων για το τί θέλει να κάνει στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Διαπιστώνεται, πάντως, ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί η ασάφεια σε ό,τι αφορά το ιδεολογικό στίγμα του νέου εγχειρήματος, ενώ δεν απαντώνται πολιτικά ερωτήματα, όπως σε ποια ευρωπαϊκή ομάδα θα ενταχθεί το κόμμα αν εκλέξει ευρωβουλευτή:

«Εμείς δεν έχουμε στόχο να κουρνιάσουμε στην πρώτη βολική γωνιά που θα βρούμε μπαίνοντας στην Ευρωκοινοβούλιο. Μας ενδιαφέρει η ανθρωπογεωγραφία των ομάδων που θα σχηματιστούν», απαντούν.

Κάποιες σαφείς προτάσεις αποτυπώνονται και αφορούν σε θέματα κρατικής διαχείρισης ή διαχείρισης της κρίσης: Βουλή 200 ατόμων, 20μελής κυβέρνηση, περικοπές κατά 50% στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, απλή αναλογική, επίδομα ανεργίας για 2 χρόνια μέχρι το ποσοστό των ανέργων να πέσει κάτω του 10%,για την αυτοπασχόληση των νέων να καλύπτεται η εισφορά ΟΑΕΕ μέχρι μια ηλικία (π.χ. 30 ετών), κουπόνι σε όλες τις οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-5 ετών εξαργυρώσιμο σε πιστοποιημένους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στήριξη όλων των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι με υπηρεσίες υγείας και καθημερινής φροντίδας τύπου «Βοήθεια στο Σπίτι», πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Για την υγεία προτείνεται δωρεάν πρόσβαση όλων σε ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας, χωρίς όμως να διευκρινίζεται τί περιλαμβάνει και τί θεωρεί ο συντάκτης ως «βασική» υπηρεσία υγείας.

Για το ερευνητικό, ακαδημαϊκό μέλλον της χώρας προτείνεται η «δυνατότητα» προς τους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό «να διδάξουν δωρεάν στα ελληνικά πανεπιστήμια».

Προτείνεται επίσης πλήρης διαχωρισμός Εκκλησίας και κράτους. 

«Δεν υπάρχει μνημόνιο, υπάρχει σύμβαση» 

Σε ό,τι αφορά στα μνημόνια, ο συντάκτης υπονοεί ότι τα έχουμε υπογράψει και πρέπει να τα σεβαστούμε:

«Δεν υπάρχει μονομερώς ένα μνημόνιο. Υπάρχει μία δανειακή σύμβαση στην οποία επισυνάπτεται ένα πρόγραμμα οικονομικών αλλαγών, δυστυχώς καταρτισμένο σχετικά βιαστικά και χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν κάποιες ιδιαιτερότητες. Για να ξεφύγουμε από τα Μνημόνια ένα τρόπος υπάρχει. Να εκπονήσουμε ένα Εθνικό σχέδιο που θα εξασφαλίζει πρώτα από όλα ότι η ελληνική οικονομία θα γίνει παραγωγική και θα συγκλίνει με την Ευρωζώνη. Μόνο τότε η κοινωνία της Ευρώπης θα ακούσει το αίτημα μας για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους». 

Δεν διευκρινίζεται ποιο είναι αυτό το εθνικό σχέδιο το οποίο όλοι ζητούν και όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά του.

Για το χρέος, η λύση είναι «να ζητήσουμε είναι χαμηλότερες πληρωμές τόκων για τα επόμενα χρόνια»... «Το χρέος θα πρέπει να το διαπραγματευτούμε όταν θα είμαστε ποιο ισχυροί. Όταν θα είναι σε καλύτερη κατάσταση ο ιδιωτικός τομέας, όταν δεν θα κινδυνεύουν με κατάρρευση επιχειρήσεις, όταν οι τράπεζες μειώσουν τον δανεισμό τους από τους μηχανισμούς παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ. Τότε έχει νόημα να είμαστε πιο σκληροί για το ύψος του χρέους»...«για εμάς το στοίχημα για την μείωση του χρέους (που συνήθως μετριέται ως λόγος προς το ΑΕΠ) είναι η αύξηση της παραγωγής, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση δηλαδή του παρονομαστή».

Ναι! Αλλά πώς; 

Γερμανικές αποζημιώσεις 

Το κείμενο αναφέρεται και στις Γερμανικές αποζημιώσεις, για τις οποίες λέει πως

«Είναι σημαντικό οι προσπάθειες της Ελλάδας να επικεντρωθούν στη διεκδίκηση συγκεκριμένων και πιο απτών πραγμάτων μέσω της δικαιοσύνης. Για εμάς το ζήτημα αυτό δεν είναι (μικρο)πολιτικής, αλλά δικαιοσύνης. Τόσο για τις οικογένειες των θυμάτων όσο και των σχέσεων της χώρας μας με μία σημαντική σύμμαχο χώρα:

-Το Κατοχικό Δάνειο, το οποίο ακόμα και το ναζιστικό καθεστώς είχε αναγνωρίσει ως συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας

-Αποζημιώσεις και αντισταθμιστικά μέτρα για θύματα ή μαρτυρικές κοινότητες, ιδίως εάν δεν καλύφθηκαν από την γερμανοελληνική συμφωνία του 1960

-Εντοπισμός και επαναπατρισμός συγκεκριμένων κλεμμένων αρχαιοτήτων που δεν έχουν επιστραφεί ακόμα».