Οι Μαρτυρικές Πόλεις, τα χωριά που αφανίστηκαν από τους Γερμανούς στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ζητούν από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα από το υπουργέιο Εξωτερικών να βάλει στην ατζέντα των θεμάτων της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε και το θέμα των αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, που παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων της χώρας, βρίσκονται σε χρόνια εκκρεμότητα.

Μάλιστα το αίτημα αυτό έχει υιοθετηθεί από διάφορες περιφέρειες της Ελλάδος οι οποίες με παρέμβασή τους στο Μέγαρο Μαξίμου  ζητούν την υλοποίησή του. Ανάμεσα στις περιφέρειες αυτές είναι και της Στερεάς Ελλάδος.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μουλκιώτης «επικροτούμε και στηρίζουμε την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης  των Μαρτυρικών Πόλεων, που ελήφθη στα Καλάβρυτα, της 12-12-2013 και έτυχε ομόφωνης αποδοχής από το ∆ημοτικό Συμβούλιο του ∆ήμουιστόμου, Αράχοβας, Αντίκυρας και την υποβάλλουμε και ως δικό μας αίτημα». 
 
Στην επιστολή του κ. Μουλκιώτης επισημαίνει ότι «οι διεκδικήσεις μας από την Γερμανία, τόσο στο ζήτημα του κατοχικού δανείου, όσο και στο ζήτημα των αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, ευρίσκονται σε χρόνια εκκρεμότητα παρά τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης.  O Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής ∆ημοκρατίας της Γερμανίας κ. Γκάουκ, ζήτησε δημόσια συγνώμη. Πιστεύουμε ότι σήμερα, αποτελεί μείζονα εθνική υποχρέωση και ευθύνη, αλλά και ελαχιστότατη τιμή στα θύματα, η υλοποίηση των αποφάσεων αυτών.

Η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες, τις  αποφάσεις και τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης.

Και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι: «είναι μια ευκαιρία που ασκεί την προεδρία τώρα η χώρα μας να τεθεί και επίσημα το θέμα αυτό».

Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ∆ημοκρατική Αριστερά και ΚΚΕ.
 
Γ.Κοκ.