Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Βεβαιότητα για την ομαλή έκβαση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μέχρι τα τέλη της εβδομάδας εξέφραζαν χθες πηγές κοντά στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σε μία εμφανή προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος τελεσιγράφου που δημιουργήθηκε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν, σε πείσμα των σεναρίων για ρήξη με την τρόικα, ότι... παραδοσιακά τις τελευταίες ημέρες πριν την κατάληξη σε συμφωνία το κλίμα μοιάζει εκρηκτικό καθώς κάθε πλευρά εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο δυνατό.  

Πέραν, ωστόσο, των ενέσεων ψυχραιμίας που επιδιώκει να κάνει το πρωθυπουργικό περιβάλλον, η ολοκλήρωση της συμφωνίας – για την οποία θα απαιτηθεί πιθανότατα και μία συνάντηση μεταξύ των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, μόλις η υγεία του Πρωθυπουργού το επιτρέψει, η ατζέντα των ανοικτών θεμάτων παραμένει βαριά. 

Πρωτογενές πλεόνασμα και το μέρος αυτού που μπορεί να διανεμηθεί, η δέσμη μέτρων του ΟΟΣΑ, η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο αλλά και τα εργασιακά αποτελούν σημαντικά «αγκάθια» καθώς η τρόικα – παρά τη βούληση της Ευρώπης για ομαλή εξέλιξη της διαπραγμάτευσης – δεν θα παραδοθεί αμαχητί. 

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του Newpost, έναντι των ανοικτών ζητημάτων η κυβέρνηση έχει διαφορετικές προσεγγίσεις καθώς προφανώς γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τα πάντα ούτε, φυσικά, η τρόικα είναι διατεθειμένη για δώρα. 

Καθώς με την επιστροφή του Γ. Στουρνάρα και των δύο εκ των τριών της τρόικας, οι διαπραγματεύσεις ουσιαστικά επανεκκινούν και σε κορυφαίο επίπεδο, ιδού πώς έχει η κατάσταση:

-          Πρωτογενές πλεόνασμα. Η κυβέρνηση μοιάζει να αποδέχεται την επισήμανση της τρόικας για την ανάγκη επίτευξης του στόχου για το 2014, που προβλέπει πλεόνασμα 2,9 δις ευρώ. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να κλείσουν δημοσιονομικές τρύπες (φόρος ακινήτων) αλλά και να καλυφθού νέες που ανοίγουν (μείωση εργοδοτικών εισφορών). Ούτως ή άλλως, η κυβερνητική πλευρά διαμηνύει πως το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος υπερέβει κάθε προσδοκία και, συνεπώς, ακόμη κι αν δεν διανεμηθεί το 70% της υπέρβασης, ένα ποσό κοντά στο μισό δισεκατομμύριο «περισσεύει» για παροχές
-          Διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο. Η κινητικότητα 4.000 υπαλλήλων που εκκρεμούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του... Δεκεμβρίου του 2013 μέχρι τα τέλη Μαρτίου μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός. Η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει παράταση, πιθανώς ενός μήνα, και σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση της διαθεσιμότητας θα συνιστά προϋπόθεση για εκταμίευση κάποιου μέρους των δόσεων που εκκρεμούν. Αγκάθι αποτελεί το γεγονός ότι η τρόικα ζητά και νέο κύκλο διαθεσιμότητας και απολύσεων στο Δημόσιο, κάτι που η κυβέρνηση ούτε θέλει να ακούσει
-          Εργασιακά. Ο Γιάννης Βρούτσης αποδέχτηκε την θέση της τρόικα για μείωση 3,9 μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές από 1ης Ιουλίου. Ωστόσο, τη μείωση θα καρπωθούν αποκλειστικά οι εργοδότες καθώς η θέση της Αθήνας να υπάρξει μείωση μίας μονάδας και για τους εργαζόμενους απερρίφθη. Για τις απολύσεις παραμένει θολό το σημείο ισορροπίας, αφού η τρόικα επιμένει. Αντιθέτως, σε τοίχο έπεσε η κίνηση της τρόικας για κατάργηση των τριετιών και των ωριμάνσεων, ζήτημα που δεν συζητά η κυβέρνηση.
-          Διαρθρωτικά. Η λίστα του ΟΟΣΑ συνιστά, ως γνωστόν, δοκιμασία. Χθες ο Αδ. Γεωργιάδης διεμήνυσε στους φαρμακοποιούς, που απεργούν Παρασκευή και Δευτέρα, ότι δεν θα αποδεχθεί πώληση των ΜΥΣΥΦα εκτός φαρμακείων. Μέχρι πρότινος , πάντως, δεν είχε αποσπάσει τη συγκατάθεση της τρόικας. Ως προς το γάλα, ο συμβιβασμός που πρότεινε η κυβέρνηση όχι μόνον δεν έγινε αποδεκτή από την τρόικα αλλά συνεχίζει και προκαλεί αντιδράσεις. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, από τη Βουλή, σημείωσε ότι όσοι προτείνουν τέτοια πράγματα έχουν άγνοια της πραγματικότητας. 
-          Φόροι υπέρ τρίτων. Η κυβέρνηση συμφωνεί να κοπούν όλοι. Για την ακρίβεια, σχεδόν όλοι καθώς εξαιρεί το αγγελιόσημο. Η τρόικα και το Eurogroup ζητούν κατάργηση και του αγγελιοσήμου, που θα οδηγούσε σε κατάρρευση πολλών ΜΜΕ. Πιθανότατα το θέμα θα μείνει εκτός ατζέντας μέχρι νεοτέρας.