current views are: 1

12 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση05:15

Το ποτάμι του Θεοδωράκη στέρεψε από προτάσεις

Το «Ποτάμι», ορμητικό τηλεοπτικά με τον γάργαρο τίτλο του, εισέβαλε στην πολιτική ζωή του τόπου για να τα αλλάξει όλα,  δυστυχώς με το πέρασμα των ημερών επαναφέρει ένα κακοφορμισμένο παρελθόν.

Δημοσίευση 05:15’
αρθρο-newpost

Το «Ποτάμι», ορμητικό τηλεοπτικά με τον γάργαρο τίτλο του, εισέβαλε στην πολιτική ζωή του τόπου για να τα αλλάξει όλα,  δυστυχώς με το πέρασμα των ημερών επαναφέρει ένα κακοφορμισμένο παρελθόν.

Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος  

Το «Ποτάμι», ορμητικό τηλεοπτικά με τον γάργαρο τίτλο του, εισέβαλε στην πολιτική ζωή του τόπου για να τα αλλάξει όλα,  δυστυχώς με το πέρασμα των ημερών επαναφέρει ένα κακοφορμισμένο παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost στο παρασκήνιο κινήθηκε το σύστημα ενός πρώην πρωθυπουργού και μιας πολιτικής οικογένειας ώστε να παρέμβουν και να συμμετέχουν στις πολιτικές εξελίξεις που αναμένονται μετά τις διπλές κάλπες του Μαΐου. 

Ένα σύστημα εξουσίας που έμεινε εκτός, επιχειρεί να ξεπλύνει τις αμαρτίες του στις όχθες του… ποταμού.  Το “Ποτάμι” του νεόκοπου στη μάχιμη πολιτική δημοσιογράφου, μάλλον δεν ανταποκρίνεται στον παραπάνω ορισμό. Πολύ περισσότερο ούτε ως χείμαρρος αλλά περισσότερο σαν ρυάκι που κάνει θόρυβο αλλά είναι ρηχό ιδεολογικά χωρίς βάθος σε λύσεις και σχέδιο.   

Η παρουσίαση των προτάσεων, μου θύμισε ένα ποίημα του Γιώργου Σεφέρη, “Ο τόπος μας είναι κλειστός”, στο σημείο που γράφει : «Δεν έχουμε ποτάμια δεν έχουμε πηγάδια δεν έχουμε πηγές, μονάχα λίγες στέρνες, άδειες κι αυτές…». 

Πολλοί άνθρωποι στην προσπάθεια τους να περάσουν το ποτάμι πνίγονται και συχνά τους ξεβράζει… Το ποτάμι, πραγματικά προφητικό το όνομα, ξέβρασε  απόψεις, προτάσεις και θέσεις άλλων κομμάτων χωρίς καμία ιδεολογική ταυτότητα και συνοχή.  

Απαντώντας, λοιπόν, σε ερωτήσεις που έχει ο κόσμος από τότε που φτιάχτηκε το «Ποτάμι», ο κ. Θεοδωράκης επιχείρησε να δώσει απαντήσεις με τίτλους και κάρτες τηλεοπτικής εκπομπής και όχι με την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος. 

Το μοντάζ των απόψεων που έχουν διατυπωθεί από άλλα κόμματα και πολιτικούς δεν έκρυψε την έλλειψη βασικού σχεδίου για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ακόμα και η αναφορά ότι μαζί με τον λαό θα διαμορφώσουμε το σχέδιο ακούγεται μουχλιασμένο, πολιτικάντικο και στη λογική βλέποντας και κάνοντας…    

Ο νέος πολιτικός σχηματισμός βγαίνει στο ξέφωτο με την παρουσίαση των θέσεων του, χωρίς να δίνει απαντήσεις σε πολλά πράγματα δημιουργώντας την εντύπωση του κόμματος μιας χρήσης που θέλει να εκμεταλλευτεί και να διαχειριστεί την συντριβή και την ενδεχόμενη εξαφάνιση από τον πολιτικό χάρτη του ΠΑΣΟΚ. Το βασικότερο πρόβλημα είναι η αδυναμία να ξεκαθαρίσει το οικονομικό μοντέλο που προτείνει αλλά και αν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που σίγουρα διευκρινίζεται είναι πως το νέο κόμμα δεν θα κατεβάσει κανέναν υποψήφιο στις δημοτικές εκλογές και αυτό, μάλλον, από αδυναμία εξεύρεσης υποψηφίων και όχι από επιλογή. 

Το καλύτερο στις πρώτες προγραμματικές θέσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το «Ποτάμι» είναι ότι, «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από προγράμματα φτιαγμένα σε κομματικά θερμοκήπια ή διαφημιστικά γραφεία. Έχει ανάγκη από επεξεργασμένες λύσεις τις οποίες θα βρούμε μαζί με τους πολίτες που θα πιστέψουν στη δύναμή τους». Για επεξεργασμένες προτάσεις ούτε λόγος άλλωστε χρόνο έχουμε χρήματα δεν έχουμε.  Βέβαια όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω η παρουσίαση είναι καλοσχεδιασμένη, πιθανότατα σε διαφημιστικό γραφείο.  

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη προκρίνει λύσεις για μικρότερο πολιτικό σύστημα, ολιγομελή κυβέρνηση, έλεγχο στα οικονομικά των κομμάτων και εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα προτείνει τη μείωση των βουλευτών στους 200 και τον περιορισμό, κατά 50%, της επιχορήγησης προς τα κόμματα.

Επίσης σε βασικές γραμμές προτείνει: 

  • Διαπραγμάτευση για πληρωμή χαμηλότερων τόκων έναντι του χρέους. 
  • Να εκπονηθεί εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, που θα επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να συγκλίνει με την ευρωπαϊκή. 
  • Επίδομα ανεργίας για δύο χρόνια, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω του 10% 
  • Όλα τα εισοδήματα σε μια φορολογική κλίμακα. Οι φόροι πέρα από κάποιες διορθώσεις αδικιών δεν είναι εύκολο να μειωθούν αισθητά. Αλλά θα πρέπει να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές.  
  • Διαχωρισμός Εκκλησίας-κράτους. 
  • Αναλογικότερο, δικαιότερο, αλλά και πιο πλουραλιστικό εκλογικό σύστημα. 
  • Αναγνώριση για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου των δύο συντρόφων, του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης. Τροποποίηση του αντιρατσιστικού νόμου με προσθήκη προβλέψεων για τις διακρίσεις λόγω βιολογικού ή κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. 
  • Διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία. 
  • Το Ποτάμι θα συμμαχήσει με αυτούς που θέλουν μια δυναμικότερη και δικαιότερη Ε.Ε. 
  • Δε θα πρέπει να υπάρχουν εμπόδια για τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα να γίνουν Έλληνες. 
  • Επαναπατρισμός αρχαιοτήτων. 

Δείτε ΕΔΩ τις βασικές θέσεις που παρουσίασε «Το Ποτάμι»

 


σχετικα αρθρα