Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

«Τα πράγματα για το κόμμα είναι σκούρα... έως κατάμαυρα» σχολίαζε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ το οποίο βρίσκεται κοντά στην ηγεσία του κόμματος. Τα δημοσκοπικά μηνύματα που έχουν στα χέρια τους στην Χαριλάου Τρικούπη, κάθε άλλο παρά επιτρέπουν έστω ψήγματα αισιοδοξίας μετά μάλιστα και την "καταστροφική" όπως την χαρακτηρίζουν πλέον ιστορία της "ΕΛΙΑΣ". Η δημοσκοπική κατηφόρα συνεχίζεται, το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί ευρωβουλευτής είναι εξαιρετικά πιθανό και η "καρέκλα" του προέδρου μάλλον τρίζει. 

Οι δημοσκοπήσεις δεν συσκοτίζουν μόνο το μέλλον του κόμματος αλλά κυρίως δημιουργούν έντονους κραδασμούς στην συγκυβέρνηση, και κατ επέκταση καθιστούν δύσκολη την παραμονή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το εσωκομματικό σκηνικό θυμίζει "βομβαρδισμένο τοπίο", απο τη στιγμή που και στενοί συνεργάτες του Ευαγ. Βενιζέλου δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους κάνοντας λόγο μάλιστα και για " ανατροπές μεγατόνων" όπως π.χ. με δηλώσεις τους οι βουλευτές Δ. Κρεμαστινός και Π.Ρήγας. 

Η αποστασιοποίηση ιστορικών στελεχών, το χαμηλό πολιτικό επίπεδο όσων αποτελούν την "αυλή του αρχηγού" και η αδυναμία τους να επηρεάσουν την κατάσταση καθιστά τον πανικό ενδημικό φαινόμενο στον κυβερνητικό εταίρο. 

Η κατάσταση αυτή στο ΠΑΣΟΚ επηρεάζει άμεσα και τη Νέα Δημοκρατία. Στελέχη των δημοσκοπικών εταιρειών επιμένουν ότι " η σχεδόν διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, οδηγεί σε αποσταθεροποίηση και τη Ν.Δ" Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι τελευταίες μετρήσεις που έφτασαν στο Μαξίμου, τα περίφημα focus, προκάλεσαν έντονη ανησυχία στο επιτελείο του Πρωθυπουργού. "Μακάρι να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να αντέξει" ήταν η φράση συνεργατών του πρωθυπουργού, τα οποία όμως δεν τρέφουν και μεγάλες ελπίδες ώστε να ευοδωθεί η ευχή τους. Οι ψύχραιμοι στο Μαξίμου ελπίζουν οτι "έστω μέχρι τις ευρωεκλογές θα πάμε όπως πάμε", όμως η επόμενη μέρα ΘΑ είναι αρκούντως προβληματική. 

Στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ καταβαραθροθεί τότε καθίσταται εκ των πραγμάτων αδύνατη η συγκυβέρνηση, αφου θα έχει ήδη καταγραφεί διάσταση του εκλογικού σώματος με τουλάχιστον ένα κόμμα της συγκυβέρνησης. "Αρα η ώρα των εκλογών θα είναι κοντά" λένε στο Μαξίμου, όπου έχουν να αντιμετωπίσουν και την εμφάνιση του Στ. Θεοδωράκη με "Το Ποτάμι". Αν όπως τουλάχιστον "υποψιάζονται" οι εκλογικοί αναλυτές επιβεβαιωθεί η τάση το νεοσύστατο κόμμα να αντλεί ψήφους απο Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ τότε "όσοι περίμεναν ότι χαμένος θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τότε πρέπει να αλλάξουν τακτική". Και αυτό γιατί μία μονάδα κάτω σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε σχέση με την αντίστοιχη μία μονάδα που "χάνει" ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Με δεδομένο ότι ο Ευαγ. Βενιζέλος θα δυσκολευτεί να "κλείσει" το ευρωψηφοδέλτιο, αφου θα πρέπει να ισορροπήσει με "δικούς του και ξένους" (δηλαδή αν και πόσους Παπανδρεϊκούς θα συμπεριλάβει), όπως λέγεται το "πάρτι θα συνεχίζεται". Το πόσο δυνατή θα είναι η μουσική εξαρτάται, όπως πάντα, απο τα πρώτα βιολιά και η κατάσταση δεν φαίνεται να εξομαλύνεται γρήγορα και... απλά.