Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες με την τρόικα μέχρι την Κυριακή, ημερομηνία τελεσίγραφο που έθεσε το Eurogroup. Εάν αυτό επιτευχθεί τότε θα ξεκινήσει νέος αγώνας ώστε τρία «καυτά» νομοσχέδια να κατατεθούν, συζητηθούν και ψηφιστούν από τη Βουλή έως το τέλος Μαρτίου. 
 
Με έναν κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ,  που καταρρέει υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων αλλά και των εσωτερικών αμφισβητήσεων της ηγεσίας του , ο Αντώνης Σαμαράς σηκώνει στις πλάτες του όλη τη διαπραγμάτευση και τη διαχείριση της κατάστασης τόσο με τους εξωτερικούς εταίρους όσο και στο εσωτερικό της χώρας. 
 
Ωστόσο τα τρία νομοσχέδια που πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή μπορεί να προκαλέσουν νέους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς. 
 
Το πρώτο αφορά στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με το βάρος να πέφτει στη Eurobank και την ιδιωτικοποίηση της, όπου με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της πλευράς του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος επιμένει στον δημόσιο χαρακτήρα των τραπεζών. 
 
Το δεύτερο αφορά στη ΔΕΗ και τη μερική ιδιωτικοποίηση της, για την οποία αντιδρούν μεμονωμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενώ το τρίτο έχει προκαλέσει και κόντρες μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και αφορά στις προσαρμογές της χώρας με βάση τον ΟΟΣΑ: το γάλα, τα φάρμακα, το ψωμί. 
 
Χθες ο Αδ. Γεωργιάδης επέμεινε πως δεν θα αποδεχθεί πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων εκτός φαρμακείων, κάτι που η τρόικα ακόμα πάντως δεν έχει αποδεχθεί ενώ και ως προς το γάλα, ο συμβιβασμός που πρότεινε η κυβέρνηση ούτε δεκτή έγινε αλλά προκάλεσε και την αντίδραση του Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος από τη Βουλή, σημείωσε ότι όσοι προτείνουν τέτοια πράγματα (γάλα δύο ημερών) έχουν άγνοια της πραγματικότητας. 
 
Από το κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η σκέψη τα τρία αυτά κρίσιμα νομοσχέδιο να εισαχθούν στη βουλή με τη μορφή του πολυνομοσχεδίου. 
 
Ταυτόχρονα πάντως το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει ρίξει όλο το βάρος του στα εσωκομματικά του, στη μετεξέλιξή του σε Ελιά προκειμένου να διασώσει ό,τι του έχει απομείνει αλλά και την ηγεσία του - αν αυτό πλέον μπορεί να συμβεί- με αποτέλεσμα να έχει αφήσει πίσω του τις «κυβερνητικές» υποχρεώσεις. Σταδιακά και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές φαίνεται να απορροφάται από άλλου είδους διεργασίες αλλά και να επιδιώκει μια αποστασιοποίηση από το προσκήνιο των κυβερνητικών εξελίξεων. 
 
Την ίδια ώρα πάντως από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως οι εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ενστόλους και χαμηλοσυνταξιούχους δεν πρόκειται να αλλάξουν παρά τις όποιες πιέσεις της τρόικας και πως οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού θα τηρηθούν απαρέγκλιτα.