Γράφουν oι Πάνος Ρασσιάς, Αναστασία Γαλάνη

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια ώστε να λυθεί το ζήτημα των περικοπών στα πενθήμερα των αστυνομικών που προέκυψε έπειτα από εγκύκλιο διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Στην συζήτηση τέθηκε το ζήτημα της περικοπής, έστω και κατ’ ελάχιστο ποσό, της αμοιβής των αστυνομικών από υπερωριακή εργασία, λόγω περιορισμού των ημερών εξαιρέσιμης εργασίας (εκτός πενθημέρου) σε 48, από 52 που ήταν μέχρι τώρα, λόγω του περιορισμού των πιστώσεων του Προϋπολογισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο πρωθυπουργός επέδειξε πλήρη κατανόηση για το ζήτημα και αναγνώρισε τις αδικίες που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι  αστυνομικοί, ειδικά σε σχέση με τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρουν στον πολίτη.

Με εντολή του κ. Σαμαρά, ο κ. Δένδιας επικοινώνησε στη συνέχεια με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με τον οποίο συμφωνήθηκε να διατεθεί το σχετικό κονδύλι ενίσχυσης του Προϋπολογισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, ύψους 7 εκ. ευρώ, ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε περικοπή στις συνολικές αποδοχές των αστυνομικών.

Ένωση Αστυνομικών Αθήνας: Δικαιωθήκαμε

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Αθήνας που αντέδρασαν έντονα στην απόφαση που αφορούσε στα πενθήμερα διευκρινίζουν σήμερα ότι αισθάνονται δικαιωμένοι από την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την αποκατάσταση των αποδοχών τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν:

«Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα με την κατάργηση του πέμπτου πενθημέρου, σύσσωμο το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και αντιπροσωπεία των Προεδρείων των περιφερειακών Ενώσεων της Αττικής μεταβήκαμε στη Φυσική και Πολιτική Ηγεσία για να διαμαρτυρηθούμε έντονα γι’ αυτή την εξέλιξη. Η Φυσική Ηγεσία απέδειξε για άλλη μια φορά την αναλγησία της απέναντι στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. Δεν αποδέχτηκε καν συνάντηση μαζί μας αποδεικνύοντας ότι αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό ξένο σώμα πλέον για όλους μας. Η Πολιτική Ηγεσία δέχτηκε συνάντηση μαζί μας στην οποία τόνισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι στα πλαίσια δημοσιονομικών περικοπών και οικονομικού εξορθολογισμού του προϋπολογισμού του Υπουργείου μας! Δηλαδή με άλλα λόγια το μάρμαρο θα το πληρώσουν αυτοί που το πληρώνουν πάντα. Το προσωπικό που εργάζεται κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες που μας έχουν επιβάλλει. Αν είναι δυνατόν!

Την ίδια στιγμή που από τα επίσημα χείλη του Πρωθυπουργού της χώρας έχουμε ακούσει δεσμεύσεις για την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών των Αστυνομικών, που διαφαίνεται η δικαίωσή μας από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις άδικες μνημονιακές περικοπές, ορισμένοι ως νεόκοποι τροικανοί Ιαβέρηδες προβαίνουν σε νέες οριζόντιες περικοπές κατά του αστυνομικού προσωπικού προσπαθώντας έτσι να εξαερώσουν τις πιθανές αποκαταστάσεις και οικονομικές επιστροφές στην προ μνημονίου κατάσταση.

Την ίδια στιγμή που είναι έτοιμοι να προβούν σε νέες προσλήψεις στην Αστυνομία, που καταθέτουν μία πολυδάπανη αναδιάρθρωση, που σπαταλούν ανερμάτιστα προσωπικό και δαπάνες μετακινήσεών τους από την Αθήνα σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκουν σαν μέτρο εξοικονόμησης χρημάτων τις περικοπές κατά του προσωπικού, αδιαφορώντας επίσης αν οφείλονται εκατοντάδες ημερήσιες αναπαύσεις στο αστυνομικό προσωπικό με τη Φυσική Ηγεσία και γι’ αυτό «να ποιεί τη νήσσαν». Η απόφαση αυτή ουσιαστικά κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις και το περί κοινού δικαίου αίσθημα. Τελευταία ελπίδα ακύρωσης αυτής της αδικίας ήταν πλέον ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας , από τον οποίο ζητήσαμε να μας προστατεύσει από αυτούς που όπως λέει ο λαός είναι «ακριβοί στα πίτουρα αλλά φτηνοί στο αλεύρι!».

Τελικά μετά από παρέμβαση της Ένωσής μας, άλλων Ενώσεων της Ελλάδας και της Π.Ο.ΑΣ.Υ. στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δόθηκε η εντολή στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου και αυτή με τη σειρά της στη Φυσική Ηγεσία να πάρει πίσω αυτή την άδικη απόφαση και έτσι το καθεστώς των πενθημέρων να συνεχίσει να ισχύει όπως σήμερα.

Η Ένωσή μας μαζί με τις υπόλοιπες Ενώσεις Αττικής, της υπόλοιπης Ελλάδας και την Π.Ο.ΑΣ.Υ. θα πρωτοστατήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις στο μέλλον σε παρόμοιες περιπτώσεις. Ορισμένα πράγματα αποτελούν κόκκινες γραμμές για εμάς και δεν θα περάσουν. Καθίσταται όμως πιο επίκαιρη από ποτέ η φράση «Τελικά ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;».

Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. σε χθεσινή του ανακοίνωση προέβη σε διευκρίνισεις σχετικά με τις αναφορές του Τύπου στα πενθήμερα των αστυνομικών και στις αντιδράσεις των αστυνομικών υπεραμυνόμενος της διαταγής που τελικώς ακυρώθηκε από τον κ. Σαμαρά.