Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών, με τη συζήτηση σήμερα να εξελίσσεται σε υψηλούς τόνους. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, με την ψήφιση κατ' άρθρο. 

Το νομοσχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις, τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, ο Πάρις Κουκουλόπουλος ανακοίνωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και θα καταψηφίσει το άρθρο 8 του νομοσχεδίου, που αφορά την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, αν αυτό δεν αποσυρθεί.

«Κόντρα» Μητσοτάκη - Λαφαζάνη

Έντονη αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Το λέω ρητά: Η ατιμωρησία στο Δημόσιο παίρνει τέλος. Και σκελετούς από τα ντουλάπια θα βγάλουμε και σπίτι τους. Και θα στείλουμε όσους αποδεδειγμένα συνέβαλαν στην παρανομία», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν το κάνουμε αυτό γιατί μας το επέβαλε η τρόικα».

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι «το κράτος σίγουρα έγινε μικρότερο», καθώς οι  δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν κατά πάνω από 200.000, ενώ το κόστος μισθοδοσίας έπεσε από τα 24 δισ. στα 15,7 δισ. για το 2013, «αλλά δεν έγινε καλύτερο». 

«Υπάρχει ακόμη βαθύ κράτος που αντιστέκεται σε οποιαδήποτε αλλαγή», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «επιχειρησιακή ανεπάρκεια» του κράτους, «αλλά και απροθυμία του πολιτικού συστήματος».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. «Είστε ξεκάθαρα θιασώτες ενός μεγάλου κράτους, δεν έχετε αλλάξει, ισχύει σε σας αυτό που είπε ο Τολστόι, ότι όλοι σκέφτονται να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς πρώτα τον εαυτό του», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός στήριξε όλες τις επίμαχες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου όπως είναι η απόλυση όσων προσελήφθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά και η συγχώνερυση φορέων του Δημοσίου.

«Για πρώτη φορά κλείνουν φορείς με δραστηριότητα, με υψηλές δαπάνες», είπε και έκανε λόγο για «μετρήσιμο δημοσιονομικό κόστος».

«Ήταν μία δύσκολη άσκηση που εμπεριέχει και πολιτικό κόστος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι οι συγχωνεύσεις στο παρελθόν χαρακτηρίζονταν από κλείσιμο φορέων – σφραγίδων χωρίς κανένα εργαζόμενο ή γίνονταν χωρίς εξορθολογισμό δομών.

Περιγράφοντας τη βούλησή του για ένα Δημόσιο «λιτό και συμμαζεμένο» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτίμησε ότι «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμη για κατάργηση φορέων, αλλά πολύ σημαντικά εξοικονόμησης δαπανών από συρρίκνωση φορέων».

Προέβλεψε πως από την αξιολόγηση των δομών που έχει ξεκινήσει «θα προκύψουν προτάσεις για εξοικονόμηση δαπανών και μείωση προσωπικού».

Με τη σειρά του, ο κ. Λαφαζάνης, απαντώντας στα πυρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε: «Μας περνά για αδαείς ο υπουργός για να κάνει μαθήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση», κατηγορώντας τον ότι «έφερε ένα νομοσχέδιο ως υπάλληλος της τρόικας, ψάχνοντας στα τυφλά ανθρώπους να απολύσει».

«Αυτό δεν λέγεται μεταρρύθμιση», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό είναι διάλυση του κράτους. Δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο καμία αναδιοργάνωση του κράτους, καμία μεταρρυθμιστική πνοή».

«Δεν υπάρχει μεταρρύθμιση που λέει παίρνουμε ένα δρεπάνι και κόβουμε», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες θα είναι 2,5 – 3 εκατ. ευρώ.

«Αυτό το νομοσχέδιο που συζητάμε είναι η επιτομή του ορθού λόγου», εκτίμησε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι «ακόμη και στο σοβιετικό κράτος θα υπήρχαν αρχές ορθολογικής λειτουργίας».

«Όχι, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πέρα από αυτό, δεν θέλει ούτε το σοβιετικό κράτος», σημείωσε.

Ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως απέναντι στους ανέργους που έχουν αποκλειστεί από το Δημόσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απαντήσει, για ποιον λόγο υπερασπίζεται εκείνους που έχουν προσληφθεί μέσα από αθέμιτες διαδικασίες. Όσον αφορά δε την αξιολόγηση με προκαθορισμένα ποσοστά βαθμολόγησης, υπενθύμισε πως το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε σχολεία, ιδίως στις ΗΠΑ, που «δεν θεωρούν φυσιολογικό σε μια τάξη, να παίρνουν όλοι άριστα».