Συνδυασμένες επιχειρήσεις αέρος-ξηράς πραγματοποίησαν πριν από λίγες μέρες Έλληνες και Αμερικανοί κομάντος με την κάλυψη επιθετικών ελικοπτέρων. Περιλάμβανε ακόμα και βραδινή κατάβαση από αεροπλάνο που αιωρούνταν («fast-rope»), με τα επιθετικά ελικόπτερα να ρίχνουν συνεχώς βλήματα για την εξουδετέρωση της άμυνας του αεροδρομίου που έπρεπε να καταληφθεί ώστε να εξασφαλιστούν ζώνες προσγείωσης.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έφυγαν από το ελικοφόρο πλοίο τους πολλαπλών αποστολών το «Bataan (LHD 5)» που βρίσκονταν ανοιχτά του Βόλου και ο κυβερνήτης του είναι ο ελληνικής καταγωγής που ακούει στο όνομα Γιώργος Βασιλάκης. Το αμφίβιο αυτό πλοίο επίθεσης διαθέτει τεράστιες δυνατότητες και υποστηρίζει τις επιχειρήσεις 6ου Στόλου.

Ότι πιο σύγχρονο στρατιωτικό μέσο υπάρχει στην παγκόσμια αγορά, βρίσκεται πάνω στο «Bataan (LHD 5)».

Το ΓΕΣ συμφώνησε με την Ουάσιγκτον να συνεχιστούν οι συν εκπαιδεύσεις των Ειδικών Δυνάμεων που διαθέτουν και προγραμματίστηκαν διήμερες επιχειρήσεις με μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε το προσωπικό και τα μέσα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «ΜΟΡΑΒΑΣ» καθώς επίσης και η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού. Από το «Bataan (LHD 5)» η 22nd Marine Expenditionary Unit με τον εξοπλισμό της.

Η πρώτη φάση της άσκησης πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου στο Στεφανοβίκειο και περιελάμβανε «Προσβολή Εχθρικού αεροδρομίου με Αεροκίνητη Επιχείρηση» νύχτα.

Αντικείμενα στα οποία εκπαιδεύτηκαν διαδοχικά ήταν: επιβίβαση - πτήση εθισμού, αποβίβαση προσωπικού, εκπαίδευση προσωπικού στη διαδικασία διείσδυσης με την μέθοδο του «fast-rope», πτήση σε σχηματισμό με συνοδεία επιθετικών ελικοπτέρων , προσέγγιση αεροδρομίου αποβίβαση προσωπικού με την μέθοδο του «fast-rope», εξασφάλιση ζωνών προσγείωσης και προσγείωση αεροπορικών μέσων.

Η δεύτερη φάση έγινε στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών με την διεξαγωγή της ΤΑΜΣ « Ο Μ/Κ Λόχος Κατά την Επίθεση», με χρήση πραγματικών πυρών.

Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν:

Από Ελληνικής πλευράς (521 Τάγμα Πεζοναυτών): ΤΟΜΠ Μ113-Α1, ΤΟΜΟ Μ106, Οχήματα HUMMER (Πολ/λου 0,50 χιλ. και όλμων 81 χιλ.), Μηχανές ΥΑΜΑΗΑ TT-600R, Άρματα Μάχης LEO1A5 ενώ τα πτητικά μέσα περιελάμβαναν ελικόπτερα (AH-64A και ΑΗ-64D) και Ε/Π UH-1H και NH-90.

Από το Αμερικανικό ελικοφόρο πολλαπλών ρόλων συμμετείχαν και τις 2 ημέρες 130 στελέχη Πεζοναυτών και της Αεροπορίας Στρατού ενώ τα πτητικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα καθώς επίσης και το μεταγωγικό αεροσκάφος ειδικών αποστολών .

 

Η συνεκπαίδευση αυτή κρίνεται πολύ σημαντική. Οι άνδρες αυτοί που συν εκπαιδεύτηκαν μπορούν πολύ εύκολα στο μέλλον να λειτουργήσουν από κοινού ως μία ομάδα.

Γ. Κοκ.