Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Εκνευρισμός επικρατεί στην κυβέρνηση ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα που ξεκινά σήμερα το μεσημέρι καθώς οι πιστωτές σφίγγουν τον επικοινωνιακό κλοιό προκειμένου να αποσπάσουν όσα περισσότερα μπορούν. 

Το μήνυμα του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να λάβει τη δόση αν, πριν, δεν εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα ήρθε να προστεθεί σε μία δύσκολη διαπραγμάτευση που βρίσκεται, όλες αυτές τις ημέρες, σε εξέλιξη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν λόγο για προκλητική στάση των εκπροσώπων της τρόικας, σημειώνοντας ότι δεν είναι λίγες οι φορές που οι πιστωτές μεταβάλλουν από συνάντηση σε συνάντηση τις θέσεις τους ή εγείρουν νέες απαιτήσεις προκειμένου να δυσκολέψουν τους ελληνικούς χειρισμούς. 

Το νήμα της διαπραγμάτευσης σε ανώτερο επίπεδο αναμένεται, πάντως, να ξαναπιάσουν σήμερα το μεσημέρι ο κ. Γιάννης Στουρνάρας και οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, ενώ χθες το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσε, σε πείσμα των σεναρίων και ενδεχομένως των απαιτήσεων της τρόικας, πώς διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος θα υπάρξει.  

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις, παρά το πρόβλημα υγείας που εξακολουθεί να τον ταλαιπωρεί, και επιδιώκει να είναι ο ίδιος που θα δώσει τις τελικές κατευθύνσεις για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους εμπλεκόμενους υπουργούς αλλά και με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο προκειμένου να βρεθούν απαντήσεις έναντι της τρόικας που αφενός θα είναι πειστικές, αφετέρου δε δεν θα προκαλούν εντάσεις στον δοκιμαζόμενο κυβερνητικό συνασπισμό.  

Ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, κυβερνητικοί παράγοντες διεμήνυαν χθες ότι θα διανεμηθεί το 70%, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, ωστόσο αναγνώριζαν ότι τμήμα του θα διατεθεί για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, άλλο μέρος για την τρύπα που δημιουργείται από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ από το υπόλοιπο ένα τμήμα θα δοθεί σε αναπτυξιακές δράσεις, όπως απαιτεί η τρόικα, και άλλο σε εισοδηματικές ενισχύσεις. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ένστολοι που βρίσκονται πρώτοι στην ατζέντα της κυβέρνησης θα πρέπει να αναμένουν ένα ποσό περί τα 250 – 300 ευρώ εφάπαξ το οποίο και θα τους δοθεί πιθανά τον Ιούνιο. 

Από εκεί και πέρα, οι διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το tool kit του ΟΟΣΑ, και ειδικά για το γάλα και τα φάρμακα, παραμένουν, όπως άλλωστε και οι απαιτήσεις της τρόικας για αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να επιτύχει τη δοκιμαστική εφαρμογή του νέου καθεστώτος μέχρι τα τέλη του έτους. 

Εις ότι αφορά, τέλος, τα δημοσιονομικά τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας επέμεναν μέχρι και αργά χθες βράδυ σε σειρά ενστάσεών τους, όπως για το φόρο υπεραξίας των ακινήτων, δοκιμάζοντας τα νεύρα της κυβέρνησης αλλά και των στελεχών που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση.