Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι ένας βέρος φιλελεύθερος με όλη την σημασία της λέξεως, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. 

Αποτελεί έναν από τους πιο έντιμους και καθαρούς συνομιλητές της τρόικας και ένα πρόσωπο που εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό. Θεωρείται για τους τροϊκανούς, ένα «χρήσιμο πρόσωπο» στην προσπάθειά τους να επιβάλλουν τους όρους τους στο πολιτικό και οικονομικό παιχνίδι. 

Τα δυο περίπου χρόνια που είναι υπουργός Ανάπτυξης βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο. Και πώς να μην βρεθεί όταν για την περίφημη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ που συζητάμε και με την οποία μας πιέζουν οι τροϊκανοί για πλήρη εφαρμογή την…«παρήγγειλε» το ελληνικό δημόσιο και την πλήρωσε με σχεδόν 1 εκατ. ευρώ! 

Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι ένα πρόσωπο που δεν θεωρείται πετυχημένος από πολλούς, διότι δεν έχει κάνει πολλά πράγματα στον τομέα ευθύνης του και απλά σημειώνονται βήματα σημειωτόν.  

Ο ίδιος επιμένει ότι έχει κάνει πολλά, αλλά θεωρητικά και σε επίπεδο εξαγγελιών έχουν όντως γίνει πολλά, αλλά επί της ουσίας διαπιστώνονται «μαύρες τρύπες». 

Ο υπουργός επαίρεται ότι έγιναν πολλές κινήσεις στην διαχείριση του ΕΣΠΑ και η χώρα από 20η βρέθηκε στην τέταρτη θέση και υποστηρίζει πως εγκρίθηκαν 17.000 επιχειρηματικά σχέδια, βρεφονηπιακοί, κ.λ.π. Παρά τις εγκρίσεις, ζεστό χρήμα δεν έχει τρέξει στην αγορά και απλά όλα έχουν μείνει σε επίπεδο εξαγγελιών. 

Σχετικά με το ΕΤΕΑΝ που δεν λειτουργούσε, αν και έγινε ρύθμιση 2.500 παλαιών δανείων και «ξεπάγωμα» 700 εκατ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης και επενδύσεις στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χρήμα στην αγορά δεν έχει πέσει… 

Ακόμα και η υλοποίηση του νέου επενδυτικού νόμου προχωρεί με αργούς ρυθμούς, ενώ ελάχιστα βήματα έχουν γίνει και στο ζήτημα της απελευθέρωσης των αγορών, ενώ δεν έχουν αρθεί πολλά εμπόδια στην είσοδο στην αγορά διαφόρων προϊόντων.

Επίσης η λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου έχει πολλά προβλήματα και κάθε άλλο βοηθάει μέχρι στιγμής την ρευστότητα των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Οι τιμές σε βασικά προϊόντα δεν έχουν πέσει, παρά τις μεγαλοστομίες του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, ότι έχουν σημειωθεί μεγάλες μειώσεις.