Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την αντιμετώπιση της κρίσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, «ένας χρόνος πρωτόγνωρης προσπάθειας, αλλαγών στη χώρα και θυσιών του λαού». Οι προσπάθειες αυτές σήμερα αναγνωρίζονται από όλους στην Ευρώπη και ανοίγουν νέα προοπτική για το μέλλον της χώρας, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο αγώνας της χώρας, πριν από ένα χρόνο, ήταν να αποτρέψει τη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή. «Ένας συνεπής και συνεχής αγώνας για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου. Ένας αγώνας ο οποίος, όπως είπε, έπρεπε να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης.

Η αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας επιβεβαιώνονται από τις σημερινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ο πρωθυπουργός, καθώς υιοθετήθηκε η καθοριστικής σημασίας, για την Ελλάδα, απόφαση της 11ης Μαρτίου. Η απόφαση αυτή δίνει ώθηση στην προσπάθειά της χώρας και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σήμερα «δικαιώθηκε η στρατηγική του πρώτου γύρου» και η επίμονή της κυβέρνησης να υπάρξει απόφαση για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα έφτασε στη σημερινή απόφαση με τη σταθερή διεκδίκηση, την ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του προβλήματος, την ενίσχυση του κύρους της χώρας και την οικοδόμηση των απαραίτητων συμμαχιών. «Τίποτα δε μας χαρίστηκε, τίποτα δεν είχε προεξοφληθεί. Φτάσαμε στα σημερινά αποτελέσματα με συστηματική προσπάθεια και οικοδόμηση συμμαχιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε μία συνεκτική και συνολική απάντηση στην κρίση και πάνω από όλα έλαβε μία σαφή απόφαση για τη στήριξη της ευρωζώνης.

Ως προς την οικονομική πολιτική, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκτός από τις θετικές αποφάσεις της 11ης Μαρτίου, επιβεβαιώνει τη λειτουργία και τα χαρακτηριστικά του σημερινού και μελλοντικού μηχανισμού στήριξης, την ενίσχυση της χρηματοδότησής τους και καλεί τα κράτη μέλη να επισπεύσουν τις αναγκαίες εθνικές διαδικασίες, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος Ιουνίου του 2011.

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο για το Ευρώ, που υιοθέτησαν σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα δε συνεπάγεται την υιοθέτηση νέων μέτρων. «Έχουμε λάβει πολλά σημαντικά μέτρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «αυτό που τώρα προέχει είναι η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως π.χ. η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η οποία συνεπάγεται σημαντικό κόστος για τον έλληνα εργαζόμενο».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε αποφάσεις για την ευρωστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και τη διεξαγωγή τεστ αντοχής, μέσω ανάπτυξης φιλόδοξων στρατηγικών και αναδιάρθρωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, εξάλλου, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ωριμάζει στους κόλπους της ΕΕ η ιδέα για την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ο λεγόμενος “tobin tax” και σημείωσε με ικανοποίηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξουσιοδοτήθηκε να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δις. ευρώ, ο πρωθυπουργός επισήμανε, για μία ακόμη φορά, ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι μέρος του προγράμματος για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του χρέους.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει το επιχείρημα της ΝΔ ότι ``το Μνημόνιο δε βγαίνει``, σημείωσε ότι αυτοί οι οποίοι φέρουν ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία θα πρέπει να πάψουν να μιλούν με ελαφρότητα για τις θυσίες του ελληνικού λαού. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πλέον βγαίνουμε από τη στενωπό», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην Πορτογαλία, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δίνει τη δική της μάχη με συγκεκριμένο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι η ΕΕ, έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να συνδράμει τη χώρα, αν και εφόσον ζητηθεί. Όπως είπε, οι αποφάσεις της σημερινής Συνόδου στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι σε κάθε περίπτωση η ΕΕ είναι εδώ, θα σταθεί στο πλευρό και των κρατών μελών και της ευρωζώνης και θα κάνει αυτό που πρέπει, θα καθησυχάσει τις αγορές.

 ΛΙΒΥΗ και ΙΑΠΩΝΙΑ

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός αφού επισήμανε ότι το βασικό ζητούμενο είναι η προστασία των αμάχων, τόνισε ότι επιβάλλεται η κατάπαυση του πυρός ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μία ειρηνική μετάβαση της Λιβύης στη δημοκρατία. Ανέφερε επίσης ότι όποια λύση βρεθεί θα πρέπει να σεβαστεί την ακεραιότητα της Λιβύης και τόνισε ότι δε θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, το βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι αραβικές χώρες οι οποίες στηρίζουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ παράλληλα χαιρέτισε και τις προσπάθειες της ΕΕ για τη μελλοντική ανασυγκρότηση της Λιβύης και την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να ενισχύσει οικονομικά τα σχέδια ανασυγκρότησης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε, επίσης, το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι συζήτησε το θέμα αυτό με την Επίτροπο, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρομ. Όπως είπε, ο Γ. Παπανδρέου, η Επιτροπή, ως τον Ιούνιο, θα παρουσιάσει μια συνολική προσέγγιση για το θέμα της μετανάστευσης, αλλά και για το θέμα των πρόσθετων πόρων για την ενίσχυση της Frontex. H Σ. Μάλμστρομ απο την πλευρά της δεσμεύτηκε ότι η Επιτροπή θα επιδείξει έμπρακτη αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που θίγονται άμεσα από τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη.

Τέλος, αναφερόμενος στην τραγωδία της Ιαπωνίας, ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον ιαπωνικό λαό. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει πυρηνική ενέργεια, ούτε σκοπεύει να αποκτήσει, λόγω του σεισμογενούς εδάφους της. Σημείωσε, πάντως, ότι ο αυστηρός έλεγχος των πυρηνικών εγκαταστάσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί με διαφανείς διαδικασίες και να αφορά όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, τόσο εντός της ΕΕ, όσο και στις γειτονικές της χώρες.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην πρόθεση της Τουρκίας να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλες οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να συμμορφωθούν προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επιτυχία εξαρτάται από το δικό μας αγώνα. Με αφορμή την εθνική εορτή της χώρας ανέφερε: «Ο ελληνικός λαός δίνει και θα κερδίσει αυτή τη μάχη. Η Ελλάδα που αγωνίζεται, που είναι ενωμένη είναι η Ελλάδα που διαχρονικά ξεπερνά δυσκολίες και πετυχαίνει το στόχο της. Αυτή την Ελλάδα αναδεικνύουμε καθημερινά με τις μάχες όλων μας.»