Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Σε σκληρό bras de fer εξελίσσεται η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, με τους δανειστές προκειμένου να ασκήσουν επιπλέον πίεση σε μια οριακή στιγμή να χρησιμοποιούν κάθε μέσο, όπως το ύψος και την αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος ή την εκταμίευση της δόσης. 

Η απόφαση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει, με δεδομένες τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, σε μια σειρά θεμάτων, όπως οι τράπεζες, χωρίς να υπάρχει η απόλυτη ή η μερικώς σύμφωνη γνώμη της τρόικας, φαίνεται να ενόχλησε την αλαζονική απόληξη των δανειστών. 

Η αρχή έγινε στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου το οικονομικό επιτελείο δέχθηκε σκληρή κριτική, γιατί σύμφωνα με τους Ευρωπαίους δεν προχωρά σε άλλες μεταρρυθμίσεις και έλαβε προθεσμία μιας εβδομάδας για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών πέταξαν έτσι τη μπάλα στην ελληνική πλευρά, η οποία θα πρέπει εκτός από το γάλα, το ψωμί και τα φάρμακα, να συζητήσει και να βρει λύση για μια σειρά από σκληρά ζητήματα που ζητά η τρόικα, όπως είναι η κατάργηση των τριετιών, οι απεργίες, η επαναφορά του lock out αλλά και τα μισθολογικά στο Δημόσιο (εξορθολογισμός των πρόσθετων αποδοχών, οδοιπορικά, εκτός έδρας κλπ). 

Όλα αυτά προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς ήδη στο τραπέζι βρίσκονταν θέματα όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι φόροι υπέρ τρίτων, οι ομαδικές απολύσεις, πρόστιμα και φόροι υπεραξίας και γενικά τα διαρθρωτικά της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

Το κλίμα ήρθαν να βαρύνουν και οι δηλώσεις Σόιμπλε ο οποίος χθες το βράδυ εμφανίστηκε επικριτικός και δυσαρεστημένος με την πορεία των διαπραγματεύσεων. 

Υπό τις συνθήκες αυτές ο Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί σήμερα αργά το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την Κυριακή.  

Οι επικεφαλής της τρόικας μπορεί να είχαν φύγει για λίγες ημέρες από την Αθήνα, όμως τα τεχνικά κλιμάκια είχαν παραμείνει. Σύμφωνα μάλιστα, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «έχουμε διατρέξει όλα τα κείμενα, υπάρχουν διαφορές, ωστόσο είναι εντοπισμένες». 

Όμως πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η τρόικα εκτός από τα άλλα ζητήματα έβαλε και το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Έχοντας αρχικά αναγνωρίσει ότι υπάρχει, τώρα προσπαθεί όχι μόνο να περιορίσει το ύψος του κοινωνικού μερίσματος, αλλά και να επιλέξει που θα διανεμηθεί ζητώντας με αυτό να υπερκαλυφθεί πρώτα το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 και να υπάρχει και αναπτυξιακή χροιά στο μέρισμα. 

Στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, ωστόσο, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στο δρόμο που έχουν χαράξει και ο οποίος εκτός από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την αναδιανομή του, περιλαμβάνει και την έξοδο της χώρας στις αγορές, όταν θα υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.   

Μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς συνομιλώντας χθες με στενούς συνεργάτες του ήταν απολύτως ξεκάθαρος δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τα όσα έχει δεσμευτεί για τη αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.