Στην απόσυρση της διάταξης που καταργεί το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού προχώρησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ύστερα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε. 

Η συγκεκριμένη διάταξη είχε προκαλέσει αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων (εργοδοσίας και εργαζομένων), τις οποίες είχαν εκφράσει και κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Τη διάταξη αυτή (άρθρο 8) είχαν καταδικάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην της Χρυσής Αυγής) και περιλαμβανόταν ανάμεσα στα άρθρα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Κατά της κατάργησης του ΕΙΕΑΔ, εκφράστηκε στην Ολομέλεια και το ΠΑΣΟΚ, δια του εισηγητή και του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Γιώργου Ντόλιου και Πάρι Κουκουλόπουλου, το οποίο κατέθεσε επίσης αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, συνεπικουρούμενο και από τον ανεξάρτητο βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδο.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως αποσύρει το επίμαχο άρθρο, «με τη δέσμευση πως θα υπάρξει επαναξιολόγηση του ΕΙΑΕΔ στο πλαίσιο της αξιολόγησης του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να επανακατατεθεί σχετική διάταξη το συντομότερο δυνατόν, και αφού θα έχει ολοκληρωθεί άλλη μία εργασία αξιολόγησης για ένα Ινστιτούτο, που επιτελεί έναν ρόλο που κάλλιστα μπορεί να καλυφθεί απ' τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και απ' τον ΟΕΑΔ».

Νέα «κόντρα» Μητσοτάκη - Λαφαζάνη

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργηση και τη συγχώνευση 23 φορέων του Δημοσίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει αν τον εκφράζει η υπόσχεση που διατύπωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, σχετικά με την επαναπρόσληψη όσων απολυθούν.

«Αλήθεια θα επαναπροσλάβετε και τους 156 δημοτικούς αστυνομικούς που βρέθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά;», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Επιπλέον άφησε αιχμές κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητά να μην κλείσει το Εθνικό Ίδρυμα «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», που, όπως ανέφερε, είχε μόνο σφραγίδες και δεν λειτούργησε ποτέ. «Με την ίδια λογική να κάνουμε κι ένα ίδρυμα Οδυσσέας Ανδρούτσος ή Καραϊσκάκης» είπε με νόημα.

Ακόμη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέψευσε ότι υπάρχει μνημονιακή δέσμευση για να φτάσει ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στις 450.000.

«Απολύετε τον κόσμο σωρηδόν και οριζοντίως», είπε σε υψηλό τόνο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγορώντας τον υπουργό ότι εκτελεί εντολές της τρόικας για τη διάλυση της δημόσιας διοίκησης. 

Αναφερόμενος ειδικότερα στις απολύσεις των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας πως τις εμπαίζει με άθλο και χυδαίο τρόπο, καθώς, όπως είπε, το ίδιο έργο έχει ανατεθεί με μεγαλύτερο κόστος για το δημόσιο σε εργολάβους με «δουλεμπόριο εργασιακών σχέσεων».

Εξαιρούνται της απόλυσης οι έγκυες

Την εξαίρεση των γυναικών που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή σε λοχεία (18 μήνες από τον τοκετό) από τη διάταξη που ορίζει την αυτοδίκαιη απόλυση όλων των εργαζομένων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που εργάζονταν στους καταργούμενους 23 φορείς του Δημοσίου, αποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν σχετικής πρότασης που κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, υπό μορφήν τροπολογίας.

Οι εν λόγω γυναίκες αναμένεται πλέον να μεταταχθούν αυτοδικαίως στον φορέα όπου μεταφέρονται οι αρμοδιότητες των καταργούμενων φορέων.

Σημειώνεται πως η κ. Παπακώστα είχε επίσης προτείνει στην ίδια τροπολογία, την ίδια εξαίρεση αναδρομικά, για όσες γυναίκες βγήκαν σε διαθεσιμότητα βάσει του άρθρου 90 του ν. 4172/2013- κάτι που ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έκανε δεκτό.

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε τις εξής τροπολογίες:

* Μείωση της υποχρεωτικής παραμονής των υπαλλήλων που διορίζονται, μετατάσσονται ή μεταφέρονται σε παραμεθόριο ή προβληματική περιοχή, με βάση τον νόμο 3051/2002, από δέκα χρόνια, σε πέντε χρόνια (τροπολογία που κατατέθηκε από τον Θ. Νταβλούρο και άλλους τρεις βουλευτές της ΝΔ).

* Ανάληψη εκ μέρους του Δημοσίου των, περιουσιακού χαρακτήρα, απαιτήσεων και υποχρεώσεων του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλίων, (το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στους υπό κατάργηση φορείς του Δημοσίου) και συνέχιση εκ μέρους του, των εκκρεμών δικών. Η τροπολογία κατατέθηκε από τον Σπύρο Ταλιαδούρο (ΝΔ). Στην ίδια τροπολογία ο κ. Ταλιαδούρος πρότεινε την απαλλαγή των διοικήσεων του ΟΠΕΒ από αξιόποινες πράξεις, υπό το σκεπτικό ότι ο Οργανισμός αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης και όχι λόγω ευθύνης της διοίκησής του. Για το σκέλος αυτό, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε θετικός, ζητώντας παράλληλα και τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ.

* Χορήγηση σε όσους υπαλλήλους έχουν διανύσει το μισό του υποχρεωτικού χρόνου παραμονής στην υπηρεσία διορισμού τους, του δικαιώματος μετάταξης σε παραμεθόριο ή προβληματική περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγος, ή η σύζυγός τους (τροπολογία βουλευτών της ΝΔ με επικεφαλής τον Γιώργο Καρασμάνη).