Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, υπό την «εντολή» του Eurogroup να εξευρεθεί λύση όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο Γιάννης Στουρνάρας στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, για να συμμετάσχει στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στον δεύτερο γύρο του διαλόγου κυβέρνησης - τρόικας, τα «ανοιχτά» ζητήματα που θα τεθούν στο «μικροσκόπιο» είναι πολλά, όπως παραδέχθηκε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών τονίζοντας όμως ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. 

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου υπογράμμισε ότι «έχουμε διατρέξει όλα τα κείμενα, υπάρχουν διαφορές, αλλά είναι εντοπισμένες». Ο ίδιος επεσήμανε ότι όλο το διάστημα που έλειπε η τρόικα, οι συζητήσεις συνεχίζονταν με τα τεχνικά κλιμάκια σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Παρά την πρόοδο, η κυβέρνηση τώρα πρέπει να επιδοθεί σε «αγώνα δρόμου», ώστε να υπάρξει συμφωνία με την πλευρά των δανειστών όσο το δυνατόν συντομότερα (ει δυνατόν έως την Κυριακή), καθώς ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει επισημάνει ότι «η τρόικα δεν μπορεί να παραμένει επ' αόριστον στην Αθήνα».

Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλε την Τετάρτη και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σημείωσε ότι «η Ελλάδα μας απασχόλησε πάρα πολύ στο τελευταίο Eurogroup. Μελετήσαμε την ενδιάμεση έκθεση της τρόικας και διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί», ενώ πρόσθεσε πως «η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όσα συμφωνήθηκαν, αλλιώς δεν θα εκταμιευθεί η δόση».

Εφόσον λοιπόν υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους της τρόικας, θα δοθεί έως το τέλος του μήνα και πιθανόν μέσω τηλεδιάσκεψης το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης. Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «τον Μάιο (σ.σ. υπάρχουν λήξεις ομολόγων ύψους 9,8 δισ. ευρώ) θα έχουμε τα λεφτά». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό της εκταμίευσης θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Τα «ανοιχτά» ζητήματα και οι «κόκκινες γραμμές»

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων θα εστιαστεί κυρίως σε διαρθρωτικά θέματα, όπως η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, ενώ υπό συζήτηση θα τεθούν και τα ζητήματα των φόρων υπέρ τρίτων και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%.

Υπενθυμίζεται ακόμη πως οι τροϊκανοί έχουν εγείρει νέες ενστάσεις και για άλλα ζητήματα, μεταξύ των οποίων είναι το ύψος του κοινωνικού μερίσματος και το που θα διανεμηθεί αυτό, τα εργασιακά (κατάργηση τριετιών, lock out, απεργίες), τα μισθολογικά στο Δημόσιο (εξορθολογισμός των πρόσθετων αποδοχών, όπως οδοιπορικά και εκτός έδρας), κλπ.

Επίσης, δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση από την τρόικα στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας για το θέμα των ομαδικών απολύσεων (να λειτουργήσει δοκιμαστικά, έως το τέλος του 2014, το νέο σχήμα με τον κυρίαρχο ρόλο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας). Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών διεμήνυσε πάντως ότι τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και οι απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 αποτελούν για την κυβέρνηση «κόκκινες γραμμές».