Σύγχυση έχει προκληθεί σχετικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του προς του δημοσιογράφους, ο οποίος υποστήριξε πως «οι συνομιλίες της τρόικας με την Αθήνα συνεχίζονται στα «πλαίσια της πέμπτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, η οποία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο».

Οι δηλώσεις του κ. Ράις έρχονται σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά η οποία εκτιμούσε πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται στα πλαίσια της έβδομης αξιολόγησης, και κατ' επέκτασιν, δεν έχουν συγχωνευθεί σε αυτή ενδιάμεσες αξιολογήσεις (Δεκεμβρίου 2013 και Μαρτίου 2014).

Εάν επαληθευτούν οι δηλώσεις του κ. Ράις, το ΔΝΤ σε περίπτωση συμφωνίας της τρόικας με την Ελλάδα θα εκταμιεύσει μόνον τη δόση ύψους 1,72 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην πέμπτη αξιολόγηση και όχι τις δόσεις που αντιστοιχούν στην έκτη και έβδομη αξιολόγηση ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Κατά τα άλλα, ο κ. Ράις  απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο περιεχόμενο και την προοπτική των συνομιλιών μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας.

«Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα», τόνισε, ενώ σε ερώτηση αν υπάρξει θετική κατάληξη πότε θα συνεδριάσει το συμβούλιο του Ταμείου, ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία, με τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης από το κλιμάκιο του ΔΝΤ, την παρουσίαση στη συνέχεια της έκθεσης στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης.

Ο κ. Ράις ρωτήθηκε και για το αν πολιτικές καταστάσεις σε μια χώρα, όπως στην Ελλάδα ή την Ουκρανία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «ευκολότερη καταβολή» των δόσεων από μέρους του ΔΝΤ.

Όπως τόνισε, το ΔΝΤ ενδιαφέρεται για τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της κάθε κυβέρνησης να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, καθώς επίσης και για τη δυνατότητά της να εφαρμόζει τις αλλαγές.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, όπως και στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, ρωτήθηκε ξανά για το ποια είναι η θέση του ΔΝΤ όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και επανέλαβε ότι είναι ένα από τα θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Επίσης, δεν θέλησε να κάνει οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά, ούτε και για τα σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας Financial Times.

Τέλος, δεν απάντησε σε ερώτηση για το αν υπάρχει «διαφωνία» μεταξύ ελληνικών αρχών και τρόικας για το πώς θα διατεθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνοντας ότι και αυτό το ζήτημα συμπεριλαμβάνεται στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Κύπρο, ο κ. Ράις ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 28 Μαρτίου.