current views are: 1

13 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση17:22

Reuters: Πολιτικός ο Θεοδωράκης και «καβάλησε το αντικαθεστωτικό κύμα»

Ένας δημοσιογράφος της τηλεόρασης έγινε πολιτικός και υπόσχεται να ταρακουνήσει την ελληνική πολιτική στις ευρωεκλογές του Μαΐου, είναι η περιγραφή που κάνει ο αρθρογράφος του Reuters για τον Σταύρο Θεοδωράκη, πρόεδρος του «Ποτάμι».
 

Δημοσίευση 17:22’
αρθρο-newpost

Ένας δημοσιογράφος της τηλεόρασης έγινε πολιτικός και υπόσχεται να ταρακουνήσει την ελληνική πολιτική στις ευρωεκλογές του Μαΐου, είναι η περιγραφή που κάνει ο αρθρογράφος του Reuters για τον Σταύρο Θεοδωράκη, πρόεδρος του «Ποτάμι».
 

Ένας δημοσιογράφος της τηλεόρασης έγινε πολιτικός και υπόσχεται να ταρακουνήσει την ελληνική πολιτική στις ευρωεκλογές του Μαΐου, είναι η περιγραφή που κάνει ο αρθρογράφος του Reuters για τον Σταύρο Θεοδωράκη, πρόεδρος του «Ποτάμι».

Το Reuters σε εκτενές δημοσίευμά του για τον Σταύρο Θεοδωράκη και την προσπάθειά του στην πολιτική υποστηρίζει ότι θα  προσφέρει κάτι το «διαφορετικό» στον απογοητευμένο από τους πολιτικούς, ελληνικό λαό.

«Η αποστροφή που αισθάνονται πολλοί Έλληνες για τους περισσότερους πολιτικούς, αλλά και η αγανάκτηση, κυρίως της νεολαίας, για την ανικανότητα που επιδεικνύουν στο να επιλύσουν τα τεράστια προβλήματα στη χώρα, έχουν οδηγήσει οπαδούς της Δεξιάς και της Αριστεράς, στους κόλπους του νεοσύστατου κόμματος του Θεοδωράκη. Μόλις τρεις εβδομάδες μετά την ίδρυσή του, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «Ποτάμι» διασφαλίζει περίπου το 6% των ψήφων για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -ποσοστό, που είναι μεγαλύτερο και από κόμματα τπυ παλαιού κατεστημένου, όπως το ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύοντας το ως τέταρτο ή πέμπτο κόμμα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα» σημειώνει το Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διπλές εκλογές του Μαΐου αποτελούν ένα ισχυρό τεστ για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, καθώς τα μέτρα που προωθεί προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις στα λαϊκά στρώματα. «Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες, προκειμένου να εκπληρώσει η Ελλάδα τις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ενίσχυση της εκλογικής δύναμης του κόμματος του Θεοδωράκη θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση τόσο για τον Σαμαρά, όσο και για τον μεγάλο αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι και η μεγαλύτερη «δεξαμενή» ψηφοφόρων για το «Ποτάμι».

Την ίδια ώρα, το Reuters αναφέρει πληροφορίες για την δημοσιογραφική πορεία του κ. Θεοδωράκη, ενώ επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει το προφίλ του.

 «Ο Θεοδωράκης έγινε διάσημος στην Ελλάδα από μια εβδομαδιαία, κοινωνικού περιεχομένου εκπομπή, η οποία παρουσίαζε θέματα όπως η κατάσταση των αστέγων, οι ανήλικοι στις φυλακές, οι τοξικομανείς κ.ά. Έκανε τα ρεπορτάζ του με ένα σακίδιο στην πλάτη (αποτελεί μεγάλο μέρος της γοητείας του) και πλέον έρχεται να κατηγορήσει ανοικτά την παλιά πολιτική κουλτούρα, ότι είναι η απόλυτη υπεύθυνη που οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας. Σε αυτήν την χώρα, δεν έχει πλέον κανένα νόημα να δηλώνεις αριστερός ή δεξιός, είχε πει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Όταν υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα, όταν αισθανόμαστε ότι το πλοίο βουλιάζει, δεν θα μας νοιάζει αν μας σώσει ένας αριστερός ή ένας δεξιός μηχανικός. Θέλουμε απλά να είναι καλός… Δεν έχουμε και δεν θέλουμε την υποστήριξη οποιουδήποτε πολιτικού. Αυτό που θέλουμε είναι να δούμε νέο αίμα στην ελληνική πολιτική σκηνή» υπογραμμίζει ακόμα ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε αποσπάσματα συνεντεύξεών του στα ελληνικά ΜΜΕ, που μεταδίδει το Reuters.

Ντυμένος με τζιν και ένα μακρυμάνικο μπλουζάκι, ο Θεοδωράκης έχει την «έδρα του» σε μια μουντή και γκρίζα πολυκατοικία της Αθήνας. Μια μάσκα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαμόγελα σε έναν από τους τοίχους. Το διάσημο άλμπουμ των Beatles, «Abbey Road», καλύπτει τον τοίχο ενός άλλου δωματίου.

Με σύνθημα «Πολιτική για όλους» ο Θεοδωράκης δρομολογεί τώρα μια πανεθνική περιοδεία-καμπάνια και υπόσχεται να μειώσει το ποσοστό ανεργίας, που έχει ξεπεράσει το 28%, ενισχύοντας τις προοπτικές απασχόλησης για τη νεολαία, μειώνοντας τον αριθμό των βουλευτών και αναδιοργανώνοντας το σύστημα Δικαιοσύνης.

Περαστική μόδα ή νέα μεγάλη δύναμη το «Ποτάμι»

Η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα έχει γίνει άνω-κάτω από την κρίση χρέους που την ανάγκασε να διασωθεί δύο φορές από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αναγκάζοντάς την να πάρει αυστηρά μέτρα λιτότητας, συνεχίζει στο αφιέρωμά του το Reuters.

Τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εξακολουθούν να κυβερνούν με τεράστια δυσκολία, αλλά η δύναμη του ΠΑΣΟΚ έχει σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί, και μέχρι στιγμής διάφορες ομάδες κεντροαριστερών κινημάτων διεκδικούν μερίδιο από την πίτα της αποσύνθεσης του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μία και η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή από την άλλη πλευρά έχουν εδραιώσει τη θέση τους στην πολιτική σκηνή, αντανακλώντας την ενίσχυση της πόλωσης του λαού -προϊόν της δυσαρέσκειάς του.

«Θα μπορέσει το «Ποτάμι» να επωφεληθεί από τον κατακερματισμό των κομμάτων και να εδραιωθεί στην πολιτική σκηνή;» σχολιάζει το Reuters. «Μένει να το δούμε, αλλά ειδικοί αναλυτές λένε το επίπεδο της υποστήριξης που έχει πάρει μέσα σε λίγες εβδομάδες είναι εξαιρετικά ισχυρό».

 


σχετικα αρθρα