current views are: 1

13 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση17:29

Συμφωνία με τρόικα έως το τέλος της εβδομάδας βλέπει ο Βενιζέλος

Έκτακτη συνάντηση είχαν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δημοσίευση 17:29’
αρθρο-newpost

Έκτακτη συνάντηση είχαν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα έως την Κυριακή εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

«Έχει διαμορφωθεί πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Ρεαλιστική η επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Κυριακή», δήλωσε.

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι η διανομή του «θα βοηθήσει τους συνταξιούχους και τους ένστολους, καθώς θα ενισχυθεί η κατανάλωση και κατ΄επέκταση και η οικονομία».

Για τα εργασιακά, διευκρίνισε ότι δεν ζητείται (από τους δανειστές) κάτι «εκτός λογικής», που να είναι προκλητικό για τους εργαζόμενους και τους ανέργους. 

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας είχε ραντεβού με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε «Πάμε να τα βρούμε,παρά να τα σπάσουμε», επαναλαμβάνοντας ότι «στόχος είναι να κλείσουμε την Κυριακή. Θα δουλεύουμε νυχθημερόν». Διότι, όπως διευκρίνισε, «ο χρόνος πιέζει και τους δύο. Δεν έχουμε μόνον εμείς να χάσουμε, έχουν να χάσουν και εκείνοι».

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, οι επικεφαλής της τρόικας ήρθαν στην Αθήνα με το αναθεωρημένο κείμενο συμφωνίας και όλα τα θέματα τέθηκαν εξ αρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με τις συζητήσεις, πάντως, να εστιάζονται στα διαρθρωτικά ζητήματα (π.χ. εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ) και όχι στο δημοσιονομικό σκέλος, καθώς η τρόικα φέρεται να αποδέχεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014.

Όσον αφορά τις τράπεζες, ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε πως «δεν αποτελεί πλέον ζήτημα μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης».

Να σημειωθεί ότι για την κυβέρνηση, παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» στις απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.


σχετικα αρθρα