Με πολλές διαφοροποιήσεις και ακόμη περισσότερες απουσίες ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου, ενώ η συζήτηση που προηγήθηκε ήταν σε υψηλούς τόνους.

Ειδικότερα, εγκρίθηκαν με ονομαστική ψηφοφορία 14 άρθρα και πέντε τροπολογίες του νομοσχεδίου με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνολικά 66 βουλευτές έλειπαν από την ψηφοφορία – ανάμεσά τους και σύσσωμη η ΚΟ της Χρυσής Αυγής.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «ναι» σε όλα τα άρθρα και τις τροπολογίες. Ωστόσο από πλευράς ΝΔ διαφοροποιήθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης που ψήφισε «παρών» στην τροπολογία για τη διαδημοτική κινητικότητα.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ εξάλλου, ο Δημήτρης Κρεμαστινός ψήφισε «παρών» σε όλες τις τροπολογίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεσή τους μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής (κατά παρέκκλιση του Κανονισμού). Το ίδιο έπραξαν και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, οι οποίοι καταψήφισαν και το άρθρο 17 του νομοσχεδίου, με το οποίο καταργείται συν τοις άλλοις η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας, ένας δημόσιος φορέας με έδρα το Μεσολόγγι, που δεν έχει ωστόσο χρηματοδοτηθεί από το κράτος.

Σημειώνεται ακόμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά τροπολογίας με την οποία μετατρέπονται σε μαχητά τα κριτήρια βάσει των οποίων επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εταιρείες για ενδοομιλικές συναλλαγές τους. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, «χαρίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» με αυτό τον τρόπο, σε εταιρείες που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία, διαπιστώνοντας αντίφαση μεταξύ του περιεχομένου της και της Έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που τη συνοδεύει, ωστόσο υπερψήφισε τη διάταξη κατόπιν διευκρινίσεων εκ μέρους του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, ότι «η τροπολογία απλώς υλοποιεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας». 

Παρά ταύτα, τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του κόμματος, Γ. Ντόλιος και οι κ.κ. Κουτσούκος, Δριβελέγκας και Κασσής, καταψήφισαν την τροπολογία.

Από την γραμμή της ΔΗΜΑΡ διαφοροποιήθηκε ο Βασίλης Οικονόμου, καθώς ψήφισε υπέρ του άρθρου 14, που αφορά την κατάργηση του Οργανισμού για την λίμνη Κωπαϊδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ καταψήφισαν όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εκτός από δύο βουλευτικές τροπολογίες

Σημειώνεται πως η συζήτηση που προηγήθηκε ήταν σε υψηλούς τόνους, με κόντρες και αντεγκλήσεις μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.