Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Με συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία με την τρόικα μέχρι την Κυριακή, η κυβέρνηση συνεχίζει σήμερα τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας. Το τριήμερο που ξεκινά, ίσως αποδειχθεί το πιο κρίσιμο πολιτικά για την επιτυχία ή όχι της κυβερνητικής στρατηγικής καθώς θα κρίνει τις ισορροπίες που θα υπάρχουν από δω και πέρα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. 

Δύσκολα τα πράγματα, λέει ο Στουρνάρας. Ρεαλιστική η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα ως την Κυριακή, τονίζει ο Βενιζέλος. «Πάμε να τα βρούμε παρά να τα σπάσουμε», έλεγε στέλεχος της κυβέρνησης, δίνοντας το κλίμα.  

Πάντως, ενώ χθες το μεσημέρι οι δύο πλευρές κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι σε ένα κλίμα που δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για εξεύρεση κοινού τόπου, το βράδυ η αίσθηση που υπήρχε ήταν κάπως διαφορετική, με τα κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν πλέον ότι μπορεί να υπάρξει λύση στα ανοικτά ζητήματα ακόμη και μέχρι την Κυριακή. 

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο κυβερνητικής πηγής στο newpost, αμέσως μετά τη δίωρη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου: «Η διαβούλευση με την τρόικα συνεχίζεται. Στόχος μας είναι να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Εκτιμούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει μέχρι την Κυριακή».  

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ενημέρωση που έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το πρωθυπουργικό γραφείο καθώς σημείωσε ότι «έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο και είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή». 

Η συζήτηση γίνεται επί του αναθεωρημένου κειμένου της συμφωνίας που έφεραν μαζί τους οι εκπρόσωποι των δανειστών, με το γενικό πλαίσιο να φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί και τις διαφορές να εστιάζονται στα μικρότερα ζητήματα, τα οποία όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος «δεν είναι καθόλου μικρά. Μικρά δεν υπάρχουν, υπάρχουν τα πολύ μεγάλα και τα μεγάλα», πρόσθεσε για να τονίσει ότι στα πολύ μεγάλα οι επιδόσεις είναι τέτοιες που κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα. 

Ενδεικτικό του κλίματος συγκρατημένης αισιοδοξίας που υπάρχει για συμφωνία, είναι και το γεγονός ότι η συνάντηση της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου ολοκληρώθηκε στις 19:00 χθες το απόγευμα, αν και αναμένονταν να διαρκέσει περισσότερο.  

Μάλιστα ο Γιάννης Στουρνάρας αντί να μεταβεί στις 20:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, οπότε και ξεκίνησε η σύσκεψη των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, έφθασε μία ώρα αργότερα, στις 21:00, αφού είχε παραμείνει για δύο ώρες στο γραφείο του στην Οδό Νίκης για να δώσει οδηγίες στους υπόλοιπους υπουργούς της κυβέρνησης που έχουν σήμερα ραντεβού με την τρόικα

Αν και όλα τα θέματα τέθηκαν εξ αρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι  συζητήσεις δεν εστιάζονται στο δημοσιονομικό σκέλος, καθώς η τρόικα φέρεται να έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014, με την κουβέντα να περιστρέφεται γύρω από τα διαρθρωτικά ζητήματα (όπως η εργαλειοθήκη του  ΟΟΣΑ). 

Το ζήτημα των τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο συζητείται μόνο αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, καθώς το θέμα των stress tests «δεν αποτελεί πλέον ζήτημα μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης». Ειδικά για το θέμα της Eurobank, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών παρέπεμψε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «που είναι ο βασικός μέτοχος και έχει τους κανονισμούς του». 

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε στις απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Παράλληλα για το μίνι-φορολογικό νομοσχέδιο, ο ίδιος παράγοντας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση. 

Σταθερή παραμένει η θέση της κυβέρνησης και για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να σημειώνει ότι αυτή «πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που να εξυπηρετεί και αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους», καθώς όπως είπε «όταν βοηθάς τους φτωχούς ανθρώπους βοηθάς και την οικονομία», κάνοντας λόγο και για κοινωνική συνοχή και για αξιοπρέπεια και για ανάπτυξη. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πάντως άφησε αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέροντας ότι «το πώς εξελίσσεται αυτή η ιστορία τόσους μήνες δείχνει το μέγεθος των δυσκολιών και το λέω αυτό για λόγους τάξης σε σχέση με αυτούς που νομίζουν ότι με την τοπική πολιτική ισχύ τους, τον τσαμπουκά ή τη γοητεία τους θα λύσουν προβλήματα που αγωνιζόμαστε επί χρόνια να λύσουμε.