Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος   

Αμήχανο εμφανίζεται το πολιτικό σύστημα από την πρωτόγνωρη επικοινωνιακή υποστήριξη που λαμβάνει το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη από μέσα του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού. Χωρίς να έχει μετρηθεί ποτέ στις κάλπες, το Ποτάμι παρουσιάζεται ως παράγοντας ανατροπής του πολιτικού σκηνικού, ως ο νέος ισχυρός πόλος της κεντροαριστεράς, ως η δύναμη ανατροπής, έστω κι αν ο λόγος του παραμένει απολύτως «συστημικός». 

Για κάποιους το φαινόμενο «Ποτάμι» θυμίζει το κόμμα Αβραμόπουλου, το οποίο στις δημοσκοπήσεις έφτασε και σε διψήφιο ποσοστό χωρίς ποτέ να κατέβει στις εκλογές, αλλά και την περίοδο μετά το Δεκέμβριο του 2008 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε υψηλές πτήσεις, μόνον και μόνον για να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό στις εκλογές του 2009. 

Για τους περισσότερους, ωστόσο, η επικοινωνιακή στήριξη που απολαμβάνει το Ποτάμι, και μάλιστα από συστημικά μέσα διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων, αποτελεί δείγμα ότι το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, χωρίς επί του παρόντος στελέχη και κάποιες ρηξικέλευθες θέσεις ήρθε για να... μείνει, τουλάχιστον στις επικείμενες εκλογές. Σύμφωνα με αρκετούς, το Ποτάμι συγκροτήθηκε προκειμένου να ανακόψει τη ροή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ και, τελικά, τη δυναμική του κ. Αλέξη Τσίπρα. Αυτή η προοπτική εξηγεί και τα δηλητηριώδη σχόλια που επεφύλαξαν για το νέο σχήμα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου.  

Ωστόσο, η πραγματικότητα μοιάζει διαφορετική καθώς εμφανώς πλέον το Ποτάμι εμφανίζεται ως παράγοντας... αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης

Κι αυτό διότι, εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις ότι αντλεί δυνάμεις όχι μόνον από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά, κυρίως, από ΠΑΣΟΚ – Ελιά και ΔΗΜΑΡ, αλλά ακόμη και από τη Ν.Δ., το νέο σχήμα του Στ. Θεοδωράκη συνιστά κίνδυνο για την πολιτική σταθερότητα! Και εξηγούμαστε. Ενδεχόμενη εξαέρωση του ήδη ταλαιπωρημένου ΠΑΣΟΚ και εξαιτίας του... Ποταμού θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε περιδίνηση την κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που δίνει αγώνα και προσωπικής επιβίωσης, δύσκολα θα μπορέσει να αντιδράσει σε ένα ογκούμενο κύμα αμφισβήτησης, εάν για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ βρεθεί στα όρια του 5% ή ακόμη χαμηλότερα. Υπό την έννοια αυτή, ορθώς πολλά στελέχη της Ν.Δ. σημειώνουν ότι το κρίσιμο στοιχείο δεν είναι μόνον η επίδοση της Ν.Δ. σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα απόλυτα μεγέθη που θα εξασφαλίσει το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες.

Άλλοι πάλι γαλάζιοι, χωρίς να παραγνωρίζουν το πρόβλημα, εκτιμούν ότι ακόμη και μία χαμηλή επίδοση του ΠΑΣΟΚ δεν θα οδηγήσει, αυτομάτως, την κυβέρνηση σε... διάλυση καθώς πολλά κοινοβουλευτικά στελέχη το τελευταίο που επιθυμούν είναι εκλογές στις οποίες θα μπορούσε να αμφισβητηθεί η έδρα τους.  

Προς το παρόν, πάντως, το μόνον βέβαιο είναι η επικοινωνιακή υποστήριξη που λαμβάνει το Ποτάμι και, όχι βέβαια, η εκλογική του ισχύς. Η μέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που δημοσιοποιήθηκε, το φέρει τρίτο κόμμα με 13% και, μάλιστα, σε απόσταση αναπνοής από τη Ν.Δ. που έχει 13,5%. Στην ίδια μέτρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει 18,5% στην πρόθεση ψήφου. 

Η μέτρηση αμφισβητήθηκε εντόνως ακόμη και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που πάντως την αντιμετώπισαν ως απόδειξη ότι η επιχείρηση «περιορισμού» της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ γύρισε μπούμεραγκ. Ευθέως κατά της αξιοπιστίας της έρευνας τοποθετήθηκε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γ. Μουρούτης, ο οποίος κατήγγειλε, μέσω διαδικτύου, ότι κάλεσαν και τον ίδιο (!) και μάλιστα σε τηλεφωνικό αριθμό καταχωρημένο στη Γ.Γ. Ενημέρωσης και χωρίς να ρωτήσουν την ιδιότητά του, του έθεσαν το ερωτηματολόγιο, το οποίο ήταν δομημένο πάνω στο Ποτάμι.

Ως προς τα δημοσκοπικά δεδομένα, το Newpost είναι σε θέση να γνωρίζει ότι σε δημοσκοπήσεις που θα δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες, το Ποτάμι του Θεοδωράκη θα εμφανίζεται, όντως, ως τρίτο κόμμα αλλά με σημαντική απόσταση από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κινούνται στη ζώνη του 20%, με διαφορά μίας μονάδας μεταξύ τους, την ίδια στιγμή που το Ποτάμι ξεπερνά και τη Χρυσή Αυγή αλλά με το ποσοστό του να παραμένει σε μονοψήφιο αριθμό.