Νέο γύρο μαραθώνιων επαφών είχε το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο επίκεντρο των οποίων τέθηκε το θέμα των τραπεζών. Την ίδια ώρα τα «καυτά» ζητήματα σε εργασιακά και εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ παραμένουν ανοιχτά και οι διαπραγματεύσεις μετατέθηκαν για σήμερα, Σάββατο.

Στη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, συμμετείχε η επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου (είχε, επίσης, κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα), με αντικείμενο το επικείμενο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και, κυρίως, το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Οι προγραμματισμένες αρχικώς για σήμερα συναντήσεις με την τρόικα των υπουργών Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, μετατέθηκαν για αύριο, στις 11.30 το πρωί και στις 2 μετά το μεσημέρι αντίστοιχα. Αύριο στις 3 το απόγευμα θα γίνει και η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ τα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι πολλά και ανοιχτά.

Ειδικότερα, για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος επισήμανε ότι δεν μπορεί η τρόικα να ζητάει με το ζόρι απελευθέρωση, μετά από τόσες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και μία ισορροπία που έχει επιτευχθεί και ενώ εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν βρει έναν τρόπο συνεννόησης για το θέμα.

Σύμφωνα, επίσης, με τον ίδιο, ούτε η απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των τριετιών από το 2017, έχει φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε ότι για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015, η τρόικα δεν έχει αποσύρει τη σχετική απαίτηση, αλλά η ελληνική πλευρά προσπαθεί να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι είναι ένα μέτρο που (ακόμη και ως αναφορά) δεν μπορεί να γίνει δεκτό και, πόσο μάλλον να ψηφιστεί από τη Βουλή, διότι θα διαταράξει ένα σύνολο 600.000 υπαλλήλων για έναν μικρό αριθμό απολύσεων.

«Εν κατακλείδι, είμαστε σε μια φάση για να δούμε σε τι μπορούμε να υποχωρήσουμε εμείς και σε τι οι άλλοι», κατέληξε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει με ρεαλισμό και επιχειρήματα να απαντήσει στις απαιτήσεις της τρόικας».