Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το δημοψήφισμα στην Κριμαία, επισημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ουκρανία και την πραξικοπηματική κατάληψη της διακυβέρνησης από αντιδραστικές δυνάμεις, με τη συμμετοχή των ναζιστών, που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για τον ουκρανικό λαό.

Χαρακτηρίζει «μνημείο υποκρισίας» τη στάση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το δημοψήφισμα στην Κριμαία, αφού «είναι οι ίδιες δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας», στις επεμβάσεις «σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη», «στην οργάνωση πραξικοπημάτων εναντίον κυβερνήσεων που δεν τους ήταν αρεστές», ενώ «το ίδιο επιχείρησαν στη Συρία και τώρα στην Ουκρανία».

«Η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία ούτε αντιμετωπίζει αποτελεσματικά αυτή την επέμβαση, ούτε θα λύσει ουσιαστικά κανένα από τα πραγματικά προβλήματα», σημειώνει το ΚΚΕ, αφού «και στη Ρωσία και στην Ουκρανία η πλειοψηφία του λαού υποφέρει, ζώντας μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που έφεραν οι αντεπαναστατικές ανατροπές το 1991».

«Η απόσχιση της Κριμαίας κι η ενσωμάτωσή της στη Ρωσία θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το εθνικιστικό ρεύμα, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία. Θα εγκλωβίσει εκατομμύρια εργαζόμενους σε μια αντιπαράθεση σε εθνοτική βάση», αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει ότι υπάρχει ο κίνδυνος μια τέτοια εξέλιξη να οδηγήσει και σε άλλες ενσωματώσεις περιοχών στα Βαλκάνια, «π.χ. στην ενσωμάτωση του Κοσόβου στη λεγόμενη Μεγάλη Αλβανία», ενώ αναφέρει ως παράδειγμα «τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας που, στο όνομα της αυτοδιάθεσης των λαών, άνοιξε ο δρόμος για αλλαγές συνόρων».