Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Τις έχουμε δει να βρίσκονται στο «τιμόνι» μεγάλων επιχειρήσεων, διεθνών οργανισμών και τεχνολογικών κολοσσών. Οι γυναίκες εδώ και αρκετά χρόνια, «σπάζοντας» ταμπού και στερεότυπα και με «όπλο» τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, ανεβαίνουν στη βαθμίδα της ιεραρχίας και αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο πως οι γυναίκες και θέλουν και μπορούν να τα καταφέρουν. 

Μπορεί ακόμη τα ποσοστά των γυναικών που κατέχουν νευραλγικές θέσεις σε εταιρείες να μην είναι πολύ υψηλά, όμως κάτι πάει να αλλάξει... Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ισχυρές κυρίες των κεντρικών τραπεζών του κόσμου, οι οποίες καθημερινά λαμβάνουν αποφάσεις... πολλών δισεκατομμυρίων και είναι αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις.

Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε τον διορισμό της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, νυν γενικής ελέγκτριας, στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διορίζεται γυναίκα σε αυτό το αξίωμα.

Η κυρία Γιωρκάτζη ανέλαβε τα καθήκοντα του πρώην διοικητή της Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, ο οποίος παραιτήθηκε, λόγω αδυναμίας του να συνεργαστεί με το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους. Η θητεία της νέας επικεφαλής της Τράπεζας θα τεθεί σε ισχύ από τις 11 Απριλίου.

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 13 Ιουλίου και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στη Βρετανία, αλλά και στο πανεπιστήμιο του Σικάγο στις ΗΠΑ. 

Το 1981 εισέρχεται στον δημόσιο τομέα της Κύπρου, ως υψηλόβαθμο στέλεχος στο υπουργείο Οικονομικών, όπου και ακολουθεί σταθερή πορεία ανόδου. Το 1995 διορίστηκε βοηθός Εφορος Ασφαλειών στην υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου. Τρία χρόνια αργότερα αναλαμβάνει προϊσταμένη στην υπηρεσία αυτή.

Εν τω μεταξύ και εκ παραλλήλου, την περίοδο από το 1993 έως και το 1998 διετέλεσε αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του νησιού. Από 1ης Δεκεμβρίου 1998 τοποθετήθηκε από τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θέση της γενικής ελέγκτριας της Δημοκρατίας. Αξίζει να αναφερθεί πως, αναγνωρίζοντας το έργο και τις ικανότητές της, η ένωση πιστοποιημένων λογιστών της Βρετανίας την ανέδειξε το 2000 σε επίτιμο μέλος της.

Τζάνετ Γέλεν, Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (FED)

Η ισχυρότερη τραπεζίτης του πλανήτη είναι αναμφισβήτητα η Τζάνετ Γέλεν, η πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αντικατέστησε τον προκάτοχό της Μπεν Μπερνάνκι.

Πρόκειται για μια λαμπρή οικονομολόγο, που ανήκει στην προοδευτική ελίτ του κλάδου της και έχει περάσει τα δύο-τρίτα της καριέρας της στην FED. Η ίδια θεωρείται ότι ανήκει στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, έχει περάσει 12 χρόνια στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής και, όπως φαίνεται από τη μέχρι τώρα θητεία της, ενδιαφέρεται περισσότερο για την ανεργία από ό, τι για τον πληθωρισμό.

Η Γέλεν, αφού δίδαξε για πέντε χρόνια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το 1977 μπαίνει στη FED και εντάσσεται στην ομάδα των οικονομολόγων που τροφοδοτούν με αναλύσεις τη διεύθυνση του θεσμού. Εκεί θα γνωρίσει τον σύζυγό της, τον οικονομολόγο Τζορτζ Ακερλοφ, μελλοντικό Νομπελίστα της Οικονομίας.

Η διδάκτορας της Οικονομίας είχε ως μέντορα στο πανεπιστήμιο του Γέιλ το 1971 τον Τζέιμς Τόμπιν, Νομπελίστα Οικονομίας του 1981 και γνωστό για την πρότασή του για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. 

Το 1980, η Τζάνετ Γέλεν επιστρέφει στην έδρα του πανεπιστημίου, προκειμένου να διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, ώσπου ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον την επιλέγει για να καταλάβει μία από τις θέσεις των κυβερνητών της FED. Στο πλαίσιο της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, η Γέλεν καταψήφισε αρκετές φορές τις αποφάσεις του τότε προέδρου της FED, Αλαν Γκρίνσπαν.

Το 1997, ο πρόεδρος Κλίντον την επιλέγει ως επικεφαλής του Κύκλου των Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, όπου θα διαδεχθεί τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, επικριτή του άκρατου φιλελευθερισμού, ο οποίος άλλωστε μοιράστηκε το Νόμπελ Οικονομίας 2001 με τον σύζυγο της Τζάνετ Γέλεν.

Από το 2004, η Τζάνετ Γέλεν επιστρέφει στη FED και μέχρι το 2010 ηγείται του παραρτήματος στο Σαν Φρανσίσκο.

Το καλοκαίρι του 2009 το όνομά της ακούστηκε για πρώτη φορά για τη διαδοχή του Μπεν Μπερνάνκι, τον οποίο τελικά ο Μπαράκ Ομπάμα διατήρησε στη θέση, όπου τον είχε διορίσει ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους. Από τη θέση της στην αντιπροεδρία της FED, η Τζάνετ Γέλεν υπήρξε μία από τους σημαντικότερους συμμάχους του Μπεν Μπερνάνκι, υποστηρίζοντας την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2013 βρίσκεται στη θέση της προέδρου.

Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)

Όσοι τη γνωρίζουν κάνουν λόγο για μια σκληρή τεχνοκράτη με τακούνια και... μαύρο χιούμορ, αφού η ίδια υποστηρίζει ότι «η κακή διάθεση δεν συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων». 

Η 49χρονη Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ ακόμη δεν έχει διοριστεί στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ, ο διορισμός της έχει ήδη εγκριθεί και με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να λάβει το «πράσινο» φως και από τους ηγέτες της ΕΕ.

Η Λαουτενσλέγκερ θα αντικαταστήσει τον, επίσης Γερμανό, Γεργκ Άσμουσεν στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία καθημερινά λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις. Από το 2011 υπηρετούσε τη θέση της αντιπροέδρου της Bundesbank και ήταν αρμόδια για την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας. 

Λόγω της εμπειρίας της, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών από τα τέλη Δεκεμβρίου την πρότεινε για μια θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ. Όπως είχε δηλώσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Λαουτενσλέγκερ έχει «μεγάλη εμπειρία στην τραπεζική εποπτεία» και θα προσφέρει την τεχνογνωσία της στον τομέα της εποπτείας, από τη στιγμή που η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αναλάβει φέτος το ρόλο του «επόπτη» των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης.

Στα προτερήματά της συγκαταλέγονται ακόμη η αμεσότητα και η οξυδέρκεια, αφού μπορεί να βρίσκει σε χρόνο ρεκόρ «χρήσιμες» πληροφορίες για τα τρωτά σημεία των τραπεζών, που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι έχει χειριστεί υποθέσεις, όπως αυτή της χρεοκοπίας της Lehman Brothers.

Η Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ πάντως φαντάζει ιδανική για μια θέση στην ΕΚΤ, μιας και δεν φέρει πολιτικό στίγμα. Παρόλα αυτά, ανήκει στα «παιδιά» της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα διατηρήσει τους δεσμούς με την Bundesbank.

Ελβίρα Ναμπιουλίνα, Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας

Από τον Ιούνιο του 2013, τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας ανήκουν στην εκλεκτή του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής μεταξύ των οκτώ πλουσιότερων χωρών του κόσμου.

Η 40χρονη οικονομολόγος γεννήθηκε στην Ούφα του Μπασκορτοστάν, είναι ταταρικής καταγωγής και έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας από το οποίο αποφοίτησε το 1986. Το διδακτορικό της το πήρε το 1990, ενώ έπεφτε η Σοβιετική Ένωση. 

Η Ναμπιουλίνα έχει μακρά πορεία ως τεχνοκράτης, καθώς έχει διατελέσει θητεία σε υψηλότατες θέσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι: αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας (1997-98), αναπληρώτρια πρόεδρος της Promtorgbank Board (1998-99), πρώτη αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου (2000-2003) επί υπουργίας του Γκέρμαν Γκρέφ (σημερινού προέδρου της μεγαλύτερης τράπεζας στην Ανατολική Ευρώπη της Sberbank) και πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών (Centre for Strategic Research) (2003-2005), διορίστηκε το 2005 ως επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Οργανωτικής Επιτροπής για την προετοιμασία της Προεδρίας της Ρωσίας στη G8 και επικεφαλής της έρευνας στο Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών.

Πολύ πριν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της, η σύμβουλος του ρώσου προέδρου είχε ήδη παρουσιάσει το μίγμα των οικονομικών πολιτικών που προτίθεται να προωθήσει, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός και να τονωθεί η ανάπτυξη. 

Η Ελβίρα Ναμπιουλίνα μέχρι στιγμής απολαμβάνει τη γενική αποδοχή των ανθρώπων του χώρου. Για παράδειγμα, ο Ιγκόρ Γιούργκενς, επικεφαλής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ανάπτυξης δηλώνει ότι είναι «πιθανώς το πιο ισορροπημένο πρόσωπο που διατηρεί μικρή απόσταση από τον πρόεδρο και δύνανται να τον επηρεάσει».

Όσον αφορά στην προσωπική της ζωή, είναι παντρεμένη με τον καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών της Μόσχας, Γιάροσλαβ Κουζμίνοφ, με τον οποίο έχει και δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι.

Σημείωση: Υπάρχουν ακόμη αρκετές κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, στην προεδρία των οποίων βρίσκονται γυναίκες. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά, την Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Αφρικής (Gill Marcus), της Μαλαισίας (Zeti Akhtar Aziz), της Μποτσουάνα (Linah Mohohlo) και της Σερβίας (Jorgovanka Tabaković).