Στην «τελική ευθεία» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εισέρχεται από αύριο το πρωί η κυβέρνηση, με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να εκπέμπει, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σημερινών 11ωρων διαπραγματεύσεων, κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για συμφωνία έως αύριο το βράδυ.

Όμως, ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει ότι «παρότι πήγε καλά, είμαστε κοντά και δεν μπορώ να πω ότι είμαστε δυσαρεστημένοι, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα κλείσουμε την Κυριακή». Έσπευσε δε να διευκρινίσει ότι υπάρχουν ακόμη θέματα (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, εργασιακά, Δημόσιο, ενεργειακό πακέτο) που μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία ή υπάρχει η πιθανότητα να κλείσει συμφωνία με «αστερίσκους».

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ενδέχεται να αναχωρήσουν οι επικεφαλής της τρόικας τη Δευτέρα από την Αθήνα και να επανέλθουν σε μερικές ημέρες ή να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με e-mails.

Πάντως αύριο αναμενεται νέα συνάντηση τρόικας - ΥΠΑΑΝ για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Επαφές θα υπάρξουν παράλληλα με το ΥΠΟΙΚ για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (σ.σ. είναι αναγκαία για την έγκριση της δόσης), θα υπάρξει, εάν όχι αύριο, σε λίγες ημέρες. Αυτό θα το ξέρουμε αύριο το βράδυ» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κορυφαίος παράγοντας. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι τη Δευτέρα ενδεχομένως να πρέπει να μεταβεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση.

Κατά τις σημερινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, τέθηκαν θέματα (με τη συμμετοχή των υπουργών ή στελεχών) που αφορούσαν στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας, Τουρισμού, Δικαιοσύνης και Υγείας.

Αισιοδοξία μετά τη συνάντηση Χατζηδάκη - τρόικας

Στη βραδυνή συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη και του Θανάση Σκορδά με τους επικεφαλής της τρόικας, το ζήτημα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ παρέμεινε ανοιχτό, ωστόσο εκφράστηκε συγκρατημένη αισιοδοξία.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, η τρόικα εμμένει στην κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, ενώ η ελληνική πλευρά κατέστησε εκ νέου σαφές ότι επιθυμεί να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα. «Είμαστε στο 80% και λίγο παρακάτω σε σχέση με τις προτάσεις όπως αυτές περιγράφονται από τον ΟΟΣΑ. Σε ορισμένες προτάσεις, εμείς θέλουμε να είναι προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα ή να ακολουθούν τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για τα «καυτά» ζητήματα, όπως είναι το γάλα, τα βιβλία, τα φάρμακα κ.λπ. Τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου και της τρόικας «κτενίζουν» τις προτάσεις του ΟΟΣΑ μια προς μια, με δεδομένο ότι οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν λεπτομερειακή ενημέρωση για το σε ποια σημεία υπάρχει σύγκλιση και σε ποια όχι.

Δίχως συμφωνία στα ενεργειακά

Λίγο μετά τις 7 ολοκληρώθηκε η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, στα θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, περιβάλλοντος καθώς και για τους υδάτινους πόρους υπήρξε συμφωνία ωστόσο στα ενεργειακά «δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση».

Ο ίδιος τόνισε ότι τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετίζονται στενά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα συνεδριάσει με αντικείμενο μεταξύ άλλων την προστασία της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας (ζήτημα στο οποίο το ενεργειακό κόστος παίζει κεντρικό ρόλο) και την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.

Τα θέματα που τίθενται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα περιλαμβάνουν το σύνολο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για μείωση του κόστους της ενέργειας, όπως οι συμβάσεις διακοψιμότητας, οι μειώσεις στα τιμολόγια υψηλής τάσης της ΔΕΗ (10-25 %), οι μειώσεις στο κόστος του φυσικού αερίου με επιστροφή κερδών της ΔΕΠΑ στους πελάτες της. Παράλληλα επί τάπητος τέθηκαν και οι δημοπρασίες «πακέτων» λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο.

Σύγκλιση αλλά όχι συμφωνία για τα εργασιακά

Κατά τις επαφές του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν υπήρξε συμφωνία, αν και σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, υπάρχει σύγκλιση απόψεων και η επίτευξή της είναι πολύ κοντά.

Επί τάπητος τέθηκαν τα θέματα του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα .

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων η ελληνική πλευρά επιμένει στη θέση της για αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας που θα έχει την ευθύνη της έγκρισης ή μη των ομαδικών απολύσεων χωρίς νέο νόμο, για μια μεταβατική περίοδο έως το 2015 ενώ η τρόικα ζητά να λυθεί το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.

Σε ότι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ότι το σύνολο της μείωσης κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες πρέπει να γίνει εφάπαξ από τον ερχόμενο Ιούλιο και να βαρύνει κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες τους εργοδότες και κατά 1 μονάδα τους εργαζόμενους ενώ η τρόικα ζητά το σύνολο της μείωσης να αφορά τις εργοδοτικές εισφορές και να προστεθεί μια μονάδα το 2016.

Επιμένει η τρόικα στις απολύσεις

Στην πρωϊνή συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη ζητήθηκε το θέμα της διαθεσιμότητας και του νέου κύματος απολύσεων στο δημόσιο, με την τρόικα να επιμένει στις θέσεις της:

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «παρουσιάσαμε όλα τα στοιχεία, με κύρια αιχμή τον νόμο για τη διαδημοτική κινητικότητα, με την οποία κλείνει ο αριθμός των 25.000 υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα έως το τέλος Μαρτίου». Ο ίδιος παράγοντας επισήμανε ότι «είμαστε σε ένα σημείο, όπου εμείς ζητούμε ποιοτικές αλλαγές και όχι άλλους ποσοτικούς στόχους».

Από την πλευρά του, έτερο κυβερνητικό στέλεχος, παρέπεμψε ουσιαστικά σε «ανώτερο επίπεδο» τις αποφάσεις σχετικά με την απαίτηση της τρόικας για πρόσθετες απολύσεις το 2015, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει συνολική διαπραγμάτευση. Εμείς, ως υπουργείο, έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα στο 80%».