current views are: 1

15 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση12:44

Οι δημοσκοπήσεις κοντεύουν να τρελάνουν τα κομματικά επιτελεία

Οι δημοσκοπήσεις- λένε, είναι φωτογραφίες της στιγμής. Και εργαλεία για να αντιληφθείς την τάση της κοινής γνώμης και να διορθωθεί ότι είναι δυνατόν. Οι δημοσκοπήσεις όμως που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, περισσότερο θολώνουν παρά φωτίζουν το εκλογικό τοπίο- ίσως, γι αυτό, να φταίει και το Ποτάμι.

Δημοσίευση 12:44’
αρθρο-newpost

Οι δημοσκοπήσεις- λένε, είναι φωτογραφίες της στιγμής. Και εργαλεία για να αντιληφθείς την τάση της κοινής γνώμης και να διορθωθεί ότι είναι δυνατόν. Οι δημοσκοπήσεις όμως που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, περισσότερο θολώνουν παρά φωτίζουν το εκλογικό τοπίο- ίσως, γι αυτό, να φταίει και το Ποτάμι.

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Οι δημοσκοπήσεις– λένε, είναι φωτογραφίες της στιγμής. Και εργαλεία για να αντιληφθείς την τάση της κοινής γνώμης και να διορθωθεί ότι είναι δυνατόν. Οι δημοσκοπήσεις όμως που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, περισσότερο θολώνουν παρά φωτίζουν το εκλογικό τοπίο- ίσως, γι αυτό, να φταίει και το Ποτάμι. Ίσως να φταίει και το εκλογικό σώμα ή μάλλον αυτοί οι οποίοι δέχονται να απαντήσουν σε μια τηλεφωνική δημοσκόπηση.

Καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι στις εκλογές του Μαΐου του 2012 οι δημοσκόποι κόντεψαν να σκίζουν τα πτυχία τους, καθώς ουδείς προέβλεψε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν το πλησίασε. Ίσως οι πολίτες να επέλεξαν να… κάνουν πλάκα στο πολιτικό προσωπικό, ίσως να προτίμησαν να μην απαντήσουν.

Θα είχε αξία να γνωρίζαμε πόσοι είναι αυτοί οι οποίοι δέχονται να απαντήσουν στις ερωτήσεις ενός «ενοχλητικού» ο οποίος σου τηλεφωνεί και σε ρωτάει αν θα ψηφίσεις τον Σαμαρά ή τον Τσίπρα, τον Βενιζέλο, τον Κουβέλη ή τον Θεοδωράκη. Λέγεται ότι στα τηλέφωνα των υπαλλήλων των εταιρειών δημοσκοπήσεων, απαντάει περίπου το 40% των πολιτών. Αν αυτή η φήμη αληθεύει, εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθείς ότι τα αποτελέσματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι ιδιαιτέρως επισφαλή.

Ακόμη και αν αυτό δεν είναι απολύτως αληθές- αν δηλαδή στις δημοσκοπήσεις απαντούν περισσότεροι από 4 στους 10, καλό είναι να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Συνήθως αναδεικνύεται σε πρώτη δύναμη. Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Public Issue για την Εφημερίδα των Συντακτών, για παράδειγμα, η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 41%! Στην περίπτωση που (η ψήφος) διευκρινιστεί, νικητής μπορεί να αναδειχθεί σχεδόν… οποιοσδήποτε- που λέει ο λόγος.

Η αλήθεια είναι ότι η διαδοχική καταγραφή ορισμένων ευρημάτων, λογικό είναι να σε κάνει να προβληματιστείς. Υπό την έννοια αυτή, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να σκέφτονται ότι η νίκη θα κριθεί στις λεπτομέρειες ή στο… φωτοφίνις. Επίσης, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ λογικά προβληματίζονται γιατί δεν εμφανίζουν καμιά δυναμική.

Η έκπληξη προέρχεται από το Ποτάμι, το οποίο σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, εμφανίζεται να καταγράφει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό με το… καλημέρα. Το ερώτημα είναι η διάρκεια, καθώς και κατά το παρελθόν υπήρξαν πολιτικοί σχηματισμοί που αρχικώς κατέγραψαν μεγάλα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, αλλά όταν έφτασαν στις κάλπες… προσγειώθηκαν βιαίως. Προφανώς χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία…


σχετικα αρθρα