«Για να κερδίσουμε την καρδιά και το μυαλό των ευρωπαίων πολιτών, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πάνω απ΄ όλα οι άνθρωποι ζητούν ασφάλεια και σιγουριά για τους ίδιους και τις οικογένειές τους...

... Στη μεταπολεμική Ευρώπη δημιουργήθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, αυτή ήταν η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα αυτό πρέπει να μεταρρυθμιστεί, στη συνέχεια των δημογραφικών και οικονομικών αλλαγών. Όμως, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε, ότι οι αλλαγές χρειάζονται για να διασφαλιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Αλλάζουμε και μεταρρυθμίζουμε την ΕΕ και την ευρωζώνη όχι για να καταστρέψουμε τα καλά του παρελθόντος, αλλά για να τα διασώσουμε για τις επόμενες γενιές. Και όταν αυτό το μήνυμα εμπεδωθεί στους ευρωπαίους πολίτες, τότε μπορούμε να υπολογίζουμε στην υποστήριξή τους για τις περαιτέρω αλλαγές».

Αυτά τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ. Κούρκουλας μιλώντας σε ημερίδα της γερμανικής δεξαμενής σκέψης Körber-Stiftung, στην Εθνική Βιβλιοθήκη, με θέμα «ο αντίκτυπος της κρίσης στην Ένωση: χτυπημένη και λαβωμένη;»

Στην εκδήλωση, έλαβε μέρος ο Γερμανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά θέματα, Μichael Roth, ενώ παρευρέθηκαν επίσης οι ευρωβουλευτές Elmar Brok και Danuta Hubner, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Ursula Plassnik, ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γ. Παγουλάτος, ο Θ. Βερέμης κ.α.

Ο κ. Κούρκουλας αναδεικνύοντας την κρισιμότητα του έτους που διανύουμε, σημείωσε ότι το 2014 θα είναι σημείο αναφοράς καταρχάς «λόγω των προσδοκιών, ότι θα είναι το έτος-τομή στις προσπάθειές μας να ανακάμψουμε από την κρίση, να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη και να μειώσουμε την ανεργία», αλλά επίσης λόγω των ευρω-εκλογών του Μαΐου, της αλλαγής στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων υψηλών αξιωματούχων το φθινόπωρο.

Στη συγκυρία αυτή, το μεν μακροοικονομικό περιβάλλον εμφανίζεται «πιο ελπιδοφόρο», ενώ οι δημοσκοπήσεις σε όλη την Ευρώπη δείχνουν ότι τα ευρωσκεπτικιστικά και τα λαϊκιστικά κόμματα θα έχουν μιαν ισχυρότερη παρουσία στη νέα Ευρωβουλή, γεγονός που θα ενισχύσει τη μειωμένη εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό σχέδιο και θα διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στην «ελίτ» και μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος. Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κληθεί εξάλλου να εκπληρώσει τις υψηλές προσδοκίες για μια νέα ατζέντα.