Στους ισχυρούς πολιτιστικούς, συναισθηματικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ιράν αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στην Τεχεράνη.

Όπως είπε ο κ.Βενιζέλος «έχουμε την ευελιξία και τη βούληση να αξιοποιήσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις ήδη υπάρχουσες διμερείς μας σχέσεις. Και έχουμε πολλές δυνατότητες».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «αυτή η επίσημη συνάντηση, εδώ στην Τεχεράνη, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για εμένα να υπογραμμίσω, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους στενούς μας ιστορικούς δεσμούς. Αντιπροσωπεύουμε, και οι δύο, δύο ιστορικούς πολιτισμούς και αυτό το κοινό ιστορικό παρελθόν συνιστά μια εξαιρετική και κοινή βάση, όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον».

Αναφορικά με το κύριο διεθνές ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι « για εμάς η προσωρινή συμφωνία αποτελεί πολύ σημαντικό επίτευγμα» και πρόσθεσε ότι «τώρα η δέσμευσή μας, το όραμά μας και η αποφασιστικότητά μας είναι η ολοκλήρωση των συνομιλιών και η επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας για την οριστική επίλυση του προβλήματος αυτού και για την άρση των κυρώσεων».

Συνεχίζοντας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, κατά το στάδιο της προσωρινής συμφωνίας, έχουμε την ευκαιρία να προετοιμάσουμε ορισμένες κοινές πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς, επί των οποίων θα συνεργαστούμε».

Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το καθήκον της τρέχουσας Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να διευκολύνει την ομαλή εφαρμογή της υπάρχουσας προσωρινής συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Η πλήρης και ομαλή εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας αποτελεί πολιτική και πρακτική προϋπόθεση, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνομιλίες για την επίτευξη της οριστικής συνολικής συμφωνίας. Έχουμε ανάγκη αυτή την τελική συμφωνία και το ευρωπαϊκό και διεθνές καθήκον μας είναι να υποστηρίξουμε και να διευκολύνουμε αυτή την απαραίτητη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Σε διμερές επίπεδο, παρατήρησε ότι «έχουμε τη δυνατότητα να επιταχύνουμε την οικονομική μας συνεργασία επί διάφορων ζητημάτων» και συνέχισε λέγοντας ότι η παρούσα συνάντηση ήταν η πολιτική προϋπόθεση για ορισμένες νέες πρωτοβουλίες, σε διεπιχειρησιακό επίπεδο (business-to-business - B2B), πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς έννομης τάξης και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τι συζητήθηκε

Αντικείμενο των συζητήσεων με τον υπουργό Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ήταν πρωτίστως η εμπορική και οικονομική τους συνεργασία στο πλαίσιο πάντα της διεθνούς νομιμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κ.κ. Βενιζέλος και Ζαρίφ εξέτασαν τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ναυτιλίας, της εμπορίας αγροτικών προϊόντων, της βιομηχανίας τροφίμων και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Λόγω του καθοριστικού ρόλου που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συνέχεια των συνομιλιών για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και τελικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο κ. Βενιζέλος, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου των Υπουργών της Ε.Ε., συζήτησε επίσης με τον κ. Ζαρίφ και για το επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και Ισλαμικής Δημοκρατίας Ιράν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της ενδιάμεσης συμφωνίας  και  χαρακτήρισε ως μία από τις μεγάλες προτεραιότητες της διεθνούς πολιτικής την επίτευξη οριστικής και συνολικής συμφωνίας μέσω της διαδικασίας ΕΕ 3+3.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών για το σημείο στο οποίο βρίσκονται τα ελληνικά εθνικά θέματα, κυρίως το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν επίσης ζητήματα θαλασσίων ζωνών, λαμβανομένης υπόψη της εμπειρίας των δύο χωρών, αλλά και προβλήματα όπως το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών, το οργανωμένο έγκλημα και το human trafficking.

Στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής, οι κ.κ. Βενιζέλος και Ζαρίφ είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν για τις τρέχουσες εξελίξεις στα μεγάλα ανοιχτά διεθνή θέματα και κυρίως για την Ουκρανία, τη Συρία, την κατάσταση στην Αίγυπτο και γενικότερα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και για το Αφγανιστάν.