Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Με μια χιουμοριστική διάθεση σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και τα εξ αυτού οφέλη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν την ελληνική παροιμία «από πίτα που δεν τρως τι σε νοιάζει και αν καεί».

Όπου «πίτα» το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο το δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου πανηγυρίζουν, επειδή πιστεύουν ότι «ο λαός θα τσιμπήσει με το επίδομα βοηθείας των περίπου 30 ευρώ και θα αθωώσει τη μνημονιακή κυβέρνηση». Στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν αναλύσει τα του... πλεονάσματος, προβαίνουν σε τρεις επισημάνσεις, οι οποίες αποδομούν πλήρως την κυβερνητική... επιτυχία.

Πρώτη επισήμανση: Το δημόσιο χρέος είναι μη βιώσιμο και θα εξακολουθήσει να είναι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη. Για να μην κατηγορηθούν μάλιστα ότι «σαμποτάρουν την κυβέρνηση», υπενθυμίζουν ότι τα στοιχεία προέρχονται από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής.

Για να είναι ένα πρωτογενές πλεόνασμα διατηρήσιμο, θα πρέπει η χώρα να έχει ετήσια ανάπτυξη 3% ετησίως και πρωτογενές πλεόνασμα 4,55 του ΑΕΠ.

«Όνειρο θερινής νυκτός», λένε στην Κουμουνδούρου, αφού όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα δημόσια έσοδα θα συρρικνώνονται και τα νοικοκυριά θα αδυνατούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Δεύτερη επισήμανση: Με δεδομένο ότι και ο ίδιος ο διοικητής της ΤτΕ έχει ομολογήσει ότι τα επόμενα χρόνια οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, και με τα κόκκινα δάνεια να φτάνουν το 40% στο τέλος του 2014, το ευχολόγιο της κυβέρνησης είναι απλώς για «εσωτερική κατανάλωση» και το «εντάσσει στην προσπάθειά της να “φιλοδωρήσει” αυτά που θεωρεί δικά της παιδιά» όπως τους ένστολους και τους συνταξιούχους που εξακολουθεί να τους θεωρεί προνομιακό πεδίο ψηφοθηρίας».

Τρίτη επισήμανση: Οι υψηλοί έμμεσοι φόροι και η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας, η διαρκής «αιμορραγία» ειδικευμένου προσωπικού και η αδυναμία του χρηματοπιστωτικού συστήματος να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα.

Οι επισημάνσεις αυτές μάλλον δικαιώνονται από την πραγματικότητα. Η σπουδή της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή σε ένα νομοσχέδιο- σκούπα για όλα τα προαπαιτούμενα (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, ομαδικές απολύσεις κ.λ.π.), αποδεικνύει ότι ο μύθος του success story και του πρωτογενούς πλεονάσματος έχουν άδοξο τέλος.

«Όταν μιλούσαμε για νέο μνημόνιο, η κυβέρνηση μας έλεγε σχεδόν προδότες» λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι το «ψέμα έχει κοντά ποδάρια», και ισχυρίζονται «ο λαός έχει τη δυνατότητα στις επικείμενες εκλογές να κάνει το μεγάλο βήμα υπέρ μιας πολιτικής που κινείται στον αντίποδα της εξαθλίωσης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι κοινοβουλευτικά στελέχη που συνομιλούν με βουλευτές της κυβέρνησης διαπιστώνουν ότι «κάθε άλλο παρά την εικόνα ενός συμπαγούς κυβερνητικού μπλοκ δείχνουν», και σχολιάζουν «στο νομοσχέδιο - σκούπα όσοι κατά καιρούς είχαν δηλώσει ότι δεν ψηφίζουν νέο μνημόνιο, τι θα κάνουν;»

Αυτό που δεν διαφεύγει από την προσοχή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πανικός της κυβέρνησης. Η χειρονομία καλής θέλησης από τους Ευρωπαίους δεν έγινε ποτέ, οι πιέσεις εντείνονται για την τήρηση του προγράμματος και οι άλλοτε φίλοι" του πρωθυπουργού δείχνουν τα δόντια τους. Και όπως έλεγε έμπειρο περί τα οικονομικά στέλεχος «όποιος νομίζει ότι μπορεί να ερμηνεύει κατά το δοκούν τους αριθμούς, τότε πολύ γρήγορα διαπιστώνει την εκδίκησή τους».