Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Με φράσεις από την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη και με αναφορές στην Ελευθέριο Βενιζέλο που «δεν ήταν ούτε δεξιός ούτε αριστερός» προσέγγισε τους Κρητικούς που τον άκουσαν-στην πρώτη προεκλογική ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η συγκέντρωση έγινε στο Δημοτικό Κήπο Χανίων, και ο δημοσιογράφος διαπίστωσε ότι «Είναι μεγάλη η γοητεία να ξεκινάς από το μηδέν» και πως «Αλλάξαμε τους όρους του παιγνιδιού. Φοβίσαμε όλους αυτούς που τόσα χρόνια μας φοβίζουν», ενώ υποσχέθηκε ότι « Το Ποτάμι ξεκίνησε και θα τα αλλάξει όλα».

«Πριν 50 χρόνια ο πατέρας μου και η μάνα μου έφυγαν για την Αθήνα. Ήταν η εποχή που στα χωριά δεν είχε ακόμη φως. Φτιάξανε μικρές Κρήτες. Στην Αγία Βαρβάρα, στην Καλλιθέα, στον Πειραιά, στο Μενίδι. Πρόκοψαν…», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στους Χανιώτες ακροατές του.

«Έχουμε μια πρόταση για τα κόμματα: Να σκίσουνε τα προγράμματα τους, να σκίσουν τις ψεύτικες υποσχέσεις, αυτά που τους γράφουν οι διαφημιστές πριν τις εκλογές για να τις καταπατήσουν αμέσως μετά τις εκλογές. Να φτιάξουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Να πάρουμε τα 20 προβλήματα και να δώσουμε τις 20 λύσεις», τόνισε.

Η πρώτη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και η κριτική στην κυβέρνηση

Ως... αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύεται ο τρόπος με τον οποίο διατύπωσε την ευρωπαϊκή θέση του Ποταμιού ο Σταύρος Θεοδωράκης:

«Με την Ευρώπη ή έξω από την Ευρώπη; Ακόμη και αυτοί που είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν – έτσι λένε – δεν το έχουν αποφασίσει ακόμα.  Οι μισοί είναι με το ευρώ – οι άλλοι μισοί είναι με την δραχμή. Η απόλυτη παράνοια. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς προτιμούν τον Μαδούρο της Βενεζουέλας – για εταίρο και σύμμαχο», είπε και τόνισε ότι «ο δρόμος περνάει από την Ευρώπη».

Και συνέχισε με κριτική στην κυβερνητική πολιτική, λέγοντας:

«Υπάρχουν βέβαια και οι κυβερνητικοί. Μας λένε ότι αν θέλουμε Ευρώπη μόνον αυτός ο δρόμος υπάρχει, σφίξτε το ζωνάρι και πληρώστε τους φόρους. Όχι, υπάρχει και άλλος δρόμος , να μειώσουμε την γραφειοκρατία των υπουργείων τη μεγαλύτερη της Ευρώπης, να πάψουμε να ενισχύουμε τις χρεωκοπημένες δομές. Να μετατοπίσουμε το βάρος σε αυτούς που δουλεύουν σε αυτούς που παράγουν. Ποια είναι η λύση για την Ελλάδα, ρωτούν κάποιοι. Είναι πολύ απλή.Να ακολουθήσουμε την πορεία της Κρήτης! Η Κρήτη ακόμα και τώρα στην κρίση, παράγει διπλάσια προϊόντα από όσα εισάγει.  Αυτή είναι η λύση – το δυνάμωμα της παραγωγής».

Και πρότεινε να σταματήσει να πωλείται χύμα το Κρητικό λάδι, να δυναμώσει η διαφήμιση του προϊόντος στο εξωτερικό και να γίνει η Κρήτη προορισμός χειμερινών τουριστικών δραστηριοτήτων.

«Δεν μας ελέγχουν – Χάνουν την εξουσία»

«Βλέπετε καθημερινά στα παράθυρα τους εκπροσώπους των παλιών κομμάτων να δίνουν τα χέρια και να πολεμούν ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ», τόνισε και πρόσθεσε:

«Χάνουν την εξουσία από κάποιον που δεν ελέγχουν. Από κάποιον που είναι αποφασισμένος να στηριχθεί μόνο σε εθελοντές και όχι σε συμφέροντα και μηχανισμούς. Λίγα λεφτά από τους πολλούς και καθόλου λεφτά από τους λίγους – είναι το σύνθημα μας σε αυτή την προεκλογική καμπάνια», κατέληξε, δίνοντας και το έναυσμα για συμμετοχή στην οικονομική εξόρμηση που ξεκινά από σήμερα το κόμμα του.