Στοιχεία αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα περιλαμβάνει το γκάλοπ της εταιρείας Alco για λογαριασμό της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, τόσο ως προς τη δυναμική που εμφανίζει το νέο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, όσο και σε σχέση με το τι πιστεύουν οι πολίτες για το πολιτικό σκηνικό όπως αυτό διαμορφώνεται δύο μόλις μήνες πριν από τις εκλογές.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, το «Ποτάμι» φαίνεται πως συγκεντρώνει τις προτιμήσεις πολιτών που ανήκουν σε όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ είναι τα δύο κόμματα από όπου το πολιτικό μόρφωμα του κ. Θεοδωράκη αντλεί μεγάλο κομμάτι των ποσοστών του: Το 16,1% των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων δηλώνει πως στηρίζει το «Ποτάμι».

Πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν το 8,3% των όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το νέο κόμμα, ενώ από τη ΝΔ προέρχεται το 5,6% και από τους ΑΝΕΛ το 5,1%.

Αρκετά ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι το «Ποτάμι» φαίνεται να επιλέγει και το 21% όσων ψήφισαν μικρότερα κόμματα στις προηγούμενες εκλογές, καθώς και το 14,2% όσων απείχαν.

Πέραν αυτού, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων κρίνει θετικά το σχηματισμό του «Ποταμιού», σε ποσοστό 39%, τη στιγμή που αρνητική γνώμη έχει το 37%. Ένας στους τρεις (33%) εκτιμά πως αποτελεί μία διαφορετική πρόταση στο πολιτικό σκηνικό, ενώ το 41% πιστεύει το αντίθετο.

Παράλληλα, ο πρώην δημοσιογράφος φαίνεται να πραγματοποιεί δυναμική είσοδο στο πολιτικό σκηνικό, όντας ούτε λίγο, ούτε πολύ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο δημοφιλέστερος πολιτικός ηγέτης: Το 44% έχει θετική άποψη για τον Σταύρο Θεοδωράκη, και ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 31%, ο Αλέξης Τσίπρας με 29%, ο Πάνος Καμμένος και ο Φώτης Κουβέλης με 24% αντίστοιχα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 21%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 12%, ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 9% και Γιώργος Παπανδρέου με 7%.

Οι πολίτες από την άλλη δεν φαίνεται να κρίνουν με τον ίδιο ενθουσιασμό  τη Ελιά, το έτερο πολιτικό μόρφωμα που έκανε πρόσφατα την επίσημη εμφάνισή του. Το 68% κρίνει αρνητικά το σχηματισμό της, τη στιγμή που το 13% έχει θετική άποψη. Μάλιστα, καχύποπτοι απέναντι στο εγχείρημα εμφανίζονται και πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, καθώς σε ποσοστό 47% το κρίνουν αρνητικά, τη στιγμή που το 45% εκφράζεται θετικά.

Την ίδια ώρα, και παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να διατηρούν ακόμη τα ηνία. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός θεωρείται από το 35% των ερωτηθέντων περισσότερο αξιόπιστος, έναντι του 28% που πιστεύει το ίδιο για τον Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση καταγράφει ελαφρά υπεροχή στην ικανοποίηση που προκαλεί η απόδοσή της συγκεντρώνοντας το 22%, καθώς είναι μία μονάδα μικρότερη η ικανοποίηση των ερωτηθέντων σε σχέση με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ (21%).

Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η γνώμη των ερωτηθέντων σχετικά με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρεόυ. Το 81% λοιπόν ζητεί από τον πρώην πρωθυπουργό να αποχωρήσει από την πολιτική, το 8% τον καλεί να στηρίξει τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και το 5% τον προτρέπει να ιδρύσει νέο κόμμα.