Στη συνολική διαπραγμάτευση με την τρόικα παραπέμπονται τα επιμέρους ανοικτά ζητήματα των υπουργείων.

Αυτό προέκυψε από υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης, σύμφωνα, επίσης, με τους οποίους «υπάρχει μεν σύγκλιση, αλλά δεν έχει κλείσει καμία ενότητα». Προσθέτουν δε, ότι «θα δουλέψουμε αρκετές ώρες σήμερα, μπορεί να συνεχίσουμε και αύριο».

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το οικονομικό επιτελείο από το οποίο και ενημερώνεται διαρκώς για την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς αναχώρησε μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής από το γραφείο του και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία συνέχιζαν ως αργά τις διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι επικεφαλής της τρόικας απέστειλαν το μεσημέρι στην ελληνική πλευρά ένα επικαιροποιημένο κείμενο με τις θέσεις τους, το οποίο τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τη συμμετοχή, κατά διαστήματα, των υπουργών Εργασίας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τα ανοικτά θέματα

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παραμένει ανοικτό το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο για το 2015. Δεν υπάρχουν οριζόντιες μισθολογικές περικοπές, αλλά θέμα εξορθολογισμού των πρόσθετων αμοιβών.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα φαρμακεία, αλλά και παρεμβάσεις στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία). Συμφωνία υπήρξε σήμερα στο θέμα των εμπορικών μισθώσεων, με την τρόικα να δέχεται το πλαίσιο που πρόσφατα ψηφίστηκε από την ελληνική πλευρά.

Στο υπουργείο Οικονομικών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παραμένουν, μεταξύ άλλων, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος (σχετίζεται άμεσα με το κλείσιμο του 2013 και την πορεία του 2014, με την ελληνική πλευρά να αναφέρει ότι «καταθέσαμε ένα πολύ έξυπνα διατυπωμένο σχέδιο, δεν θα πάμε σε μονομερή προώθηση»), το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών φορέων του Δημοσίου στη ΔΕΗ, οι φόροι υπέρ τρίτων και η προσαρμογή της οικονομίας μετά τη λήξη του μνημονίου.

Nέος γύρος διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και τους επικεφαλής της τρόικας. Στη συγκεκριμένη συνάντηση μετείχε από την αρχή και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καθώς τα εργασιακά παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών μετέβη εκ νέου και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, και έλαβε μέρος στη συνάντηση.

Ερωτηθείς υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το εάν η τρόικα εμμένει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015, απάντησε «στα ίδια επιμένουν αυτοί, αλλά στα ίδια μένουμε και εμείς».

Ανοικτά είναι έως αυτή την ώρα και τα ζητήματα των απολύσεων στο Δημόσιο και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Για τον συγκεκριμένο λόγο, προηγήθηκε, στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, διυπουργική σύσκεψη, με τη συμμετοχή των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, «η νύκτα θα είναι μακρά», ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι πιθανόν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί αποχώρησαν, έπειτα από δύο ώρες συζητήσεων, από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, οι επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου οι δύο πλευρές να μελετήσουν τα στοιχεία των έως τώρα διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εάν η τρόικα εμμένει για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, απάντησε «ζητάνε διάφορα».

Τη Δευτέρα ενδεχομένως ο Γιάννης Στουρνάρας να πρέπει να μεταβεί στην Ευρώπη για συνεννοήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί υπάρχει πιθανότατα συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση.