Την προσεχή Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παρουσιάσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τη συμφωνία που πέτυχε με τον ιδιοκτήτη των ΕΝΑΕ Ι. Σάφα για να παραδοθούν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τα τρία υποβρύχια τύπου 214 για τα οποία έχει πληρώσει το δημόσιο 2,7 δις ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα είχε παραγγείλει τέσσερα συν δύο (εκσυγχρονισμό 209 που μετατράπηκε σε ναυπήγηση εκ νέου καινούργιων) υποβρύχια και έχει παραλάβει μόλις το ένα.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά όπου εκφράζονται διάφορες ανησυχίες, επισημαίνονται τα ακόλουθα: 

«Όπως κατ’ επανάληψη έχει διακηρύξει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, πρωταρχικό κριτήριο της κυβερνητικής πολιτικής είναι η προστασία του δημοσίου χρήματος στον ευαίσθητο τομέα των εξοπλισμών. Η χθεσινή εξέλιξη με τα υποβρύχια αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή. Τα ποσά που καταβλήθηκαν για την αγορά τους διασφαλίστηκαν. Είναι σαφές από τη δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι πέραν του ποσού που είναι ήδη δεσμευμένο στους λογαριασμούς του Υπουργείου για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση του Δημοσίου. Όσον αφορά στους εργαζόμενους, ξεκαθαρίζεται ότι το Πολεμικό Ναυτικό εγγυάται πλήρως την απασχόλησή τους έως την ολοκλήρωση των εργασιών».

Εικάζεται ότι απαιτείται ένα ποσό γύρω στ 75-80 εκ. ευρώ για να ολοκληρωθούν οι εργασίες στα τρία υποβρύχια που είναι σχεδόν έτοιμα.

Όσο για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των υποβρυχίων το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σημειώνει στην ανακοίνωσή -απάντηση :

«Είναι φυσικό ότι υπάρχουν πολλά θέματα ακόμη σχετικά με τα ΕΝΑΕ και το μέλλον της ναυπηγοκατασκευαστικής βιομηχανίας της χώρας. Η επίλυση των θεμάτων αυτών είναι συναρμοδιότητα πολλών Υπουργείων, τα οποία ήδη εργάζονται για τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Όλες οι ερωτήσεις για τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες, θα απαντηθούν την Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών Άμυνας και Εξοπλισμών. Για την ώρα σημειώνουμε την αναγνώριση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η συμφωνία για την άμεση παραλαβή των υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό είναι θετική εξέλιξη για το ελληνικό Δημόσιο».