Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Οι τροϊκανοί προκαλούν… Παίζουν με μια ολόκληρη χώρα. Συμπεριφέρονται ωσάν κατακτητές και βλέπουν, ούτε λίγο, ούτε πολύ τους κατοίκους της σαν ιθαγενείς! 

Υπερβολικός ο χαρακτηρισμός, αλλά με τη στάση τους από την πρώτη μέρα που πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα, έδειξαν ότι δεν έχουν καμία αίσθηση της έννοιας αλληλεγγύης.  

Οι τροϊκανοί παίζουν ένα περίεργο παιχνίδι…Εκβιάζουν εδώ και καιρό την ελληνική πολιτική τάξη…Πολλές φορές έχει κανείς την αίσθηση ότι παίζουν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι και αδιαφορούν για τους ανθρώπους, ενώ βλέπουν συνεχώς αριθμούς.  

Τα όσα έγιναν και στην παρούσα διαπραγμάτευση, που σπεύδουν πολλοί και από την κυβέρνηση να την χαρακτηρίσουν ως την πιο σκληρή από την αποφράδα ημέρα που η χώρα μπήκε στο μνημόνιο πριν τέσσερα χρόνια, αποδεικνύουν ότι οι τροϊκανοί έχουν άλλη ατζέντα. 

Μία από τις δηλώσεις που έγινε δημόσια από κυβερνητικό παράγοντα και θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία της μνημονιακής Ελλάδας έγινε από τον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο που είπε αυτό που ξέρουν, αλλά δεν αναφέρουν άλλοι πιο γνωστοί και μεγαλοσχήμονες της κυβέρνησης: Η τρόικα εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα… 

Ναι, αυτό αποδείχθηκε και στην παρούσα διαπραγμάτευση, ειδικά στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και του γάλακτος. Στις ομαδικές απολύσεις επέδειξε πρωτοφανή εμμονή, καθώς η αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος θα εξυπηρετούσε περίπου 5-7 πολυεθνικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Και ήταν πολύ παράξενο, διότι ο ΣΕΒ και οι έμποροι με την ΓΣΕΕ είχαν συμφωνήσει σε άλλα, απορρίπτοντας την αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων. 

Οι τροϊκανοί δεν επέμειναν τυχαία στην σκληρή στάση. Αυτές τις εντολές είχαν και γι’ αυτό και κινήθηκαν επιθετικά ως ένα βαθμό…Κάπου στο τέλος μπήκε και το πολιτικό κριτήριο και επήλθε χαλάρωση…Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή με τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, όπου ο Ματίας Μορς της ΕΕ. ζήτησε από τον βαρύμαγκα Δανό, Πολ Τόμσεν να μην επιμείνει και να ξανατεθεί και πάλι από τον Οκτώβριο του 2014. Μέχρι τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να τρέξει το ζήτημα της διαθεσιμότητας…και να βρει να διώξει κόσμο από το δημόσιο…αλλά όχι στο βαθμό που απαιτούσαν οι τροικανοί. 

Από εδώ και πέρα, η κυβέρνηση θα στραφεί στη μάχη των ευρωεκλογών, καθώς με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, η συμφωνία για τα βασικά επήλθε, ενώ άλλα έμειναν για μετά τις ευρωεκλογές. 

Το σίγουρο είναι ότι η χώρα θα έχει μια πολύ πιο σκληρή μάχη μετά τις ευρωεκλογές με την τρόικα που δεν φεύγει αλλά μένει να μας δείχνει τα δόντια της…Αυτό που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η δυσπιστία των ξένων και το γεγονός πως οι πιστωτές μας δεν μας εμπιστεύονται…Και ως εκ τούτου θα δοθεί η δόση τμηματικά, προς παραδειγματισμό. Είναι κάτι που έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν και αποδεικνύει περίτρανα, ότι οι εταίροι μας, όχι μόνο δεν μας έχουν εμπιστοσύνη, αλλά θα κάνουν τα αδύνατα-δυνατά μετά τις ευρωεκλογές για να μας πιέσουν περαιτέρω…Ακόμα και το «χέρι» που έβαλαν στο ζήτημα της διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος, τα λέει όλα… 

Αισθάνονται επικυρίαρχοι, και αυτό θα πρέπει να τελειώσει είτε τους αρέσει, στους δανειστές, είτε όχι!