Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Τα σκάνδαλα και οι τάσεις φυγής της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση «αποκαθήλωσαν» το περίφημο Σίτι από την κορυφή του κόσμου, αφού η Νέα Υόρκη αποτελεί πλέον το νο.1 οικονομικό κέντρο του κόσμου.

Το «Μεγάλο Μήλο» πέρασε στην πρώτη θέση έναντι του Λονδίνου, που υποχώρησε στη δεύτερη για πρώτη φορά από το 2007, σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιων Οικονομικών Κέντρων (Global Financial Centres Index). Ακολουθούν Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Ζυρίχη και Τόκιο, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν, Σεούλ, Βοστόνη, Γενεύη και Σαν Φρανσίσκο. Η Αθήνα είναι στην 83η θέση παγκοσμίως, υποχωρώντας κατά τρεις θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Το Σίτι «πλήρωσε» τα σκάνδαλα που αμαύρωσαν τη φήμη του τα τελευταία χρόνια. Εκμετάλλευση πελατών με πωλήσεις αχρείαστης ασφάλισης, χειραγώγηση δεικτών (Libor),  ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, εμπορικές απώλειες, αμφιλεγόμενες πληρωμές σε επενδυτές, φοροδιαφυγή, μεταξύ άλλων, έχουν μειώσει την αξιοπιστία του βρετανικού οικονομικού κέντρου.

Την ίδια ώρα, η έντονη αμφιβολία για τη θέση της Βρετανίας στους κόλπους της Ε.Ε. εν μέσω σεναρίων για ένα πιθανό δημοψήφισμα, επηρεάζει τις αποφάσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Από την προηγούμενη δημοσιοποίηση των δεικτών, τον περασμένο Σεπτέμβριο (ανά εξάμηνο) είχε φανεί ότι η υπόσχεση του βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, για ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε αυξήσει την αβεβαιότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Παρά τα προβλήματα, πάντως, το Σίτι παραμένει κυρίαρχο στην Ευρώπη. Φιλοξενεί περίπου 250 πολυεθνικές τράπεζες, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο για τις συναλλαγές συναλλάγματος, καθώς και για τον διασυνοριακό δανεισμό των τραπεζών. Οι χρηματοπιστωτικές του δραστηριότητες είναι οι μεγαλύτερες εξαγωγές της Βρετανίας, αποτελώντας, παράλληλα, το 12% των φορολογικών εσόδων της χώρας.