Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Δύο μήνες πριν τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και η δικομματική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση του «Ποταμιού» αλλά και με την διχόνοια που έχει ενσκήψει στις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Η παρουσία του τηλε-κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη συνιστά ευθεία απειλή για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ειδικά η δεύτερη τείνει σε ποσοστά κάτω του 3%, ενώ την ίδια ώρα αντλεί ρυάκια ψηφοφόρων τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Ν.Δ. Στο αυτοδιοικητικό μέτωπο, επίσης, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος αμφισβητείται ευθέως από την υποψηφιότητα Κακλαμάνη, που απειλεί να του στερήσει τις ψήφους που απαιτούνται για να περάσει στο δεύτερο γύρο, στη Μακεδονία ο «αντάρτης» Τζιτζικώστας προηγείται του Γιάννη Ιωαννίδη, που εμφανίζεται «κουρασμένος» ενώ θέματα υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο βλέπει τη μέχρι πρότινος «σίγουρη» Δυτική Ελλάδα να φεύγει από τα χέρια του Απ. Κατσιφάρα εξαιτίας των «αντάρτικων» υποψηφιοτήτων Σώκου και Ζαφειρόπουλου. 

Την ίδια στιγμή, η δικομματική – κάτω από την πίεση και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα – παλλινωδεί ως προς το καθεστώς διεξαγωγής των επικείμενων ευρωεκλογών καθώς μετά την ανακοίνωση για την άρση του, νομικού, ασυμβιβάστου μεταξύ της ιδιότητας του υποψηφίου ευρωβουλευτή και του βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου, ο κ. Γ. Μιχελάκης τελικά ανακοίνωσε ότι το ασυμβίβαστο θα... παραμείνει! Η διατήρηση του ασυμβιβάστου προκρίθηκε καθώς πλέον δεν εξυπηρετεί ούτε το... ΠΑΣΟΚ ενώ παράλληλα ενδεχόμενη άρση του θα έδινε τη δυνατότητα σε στελέχη που απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ (Β. Πολύδωρας, Νικ. Νικολόπουλος) να διεκδικήσουν αζημίως για τους ίδιους μία έδρα στην ευρωβουλή. 

Μετά την τρόικα... εκλογές!  

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένει να ολοκληρωθεί ο τρέχων κύκλος διαπραγματεύσεων με την τρόικα αλλά και οι δύσκολες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν (σ.σ. η κυβέρνηση θα φέρει το σύνολο των ρυθμίσεων σε ένα, ενιαίο νομοσχέδιο) προκειμένου να ρίξει στη συνέχεια το βάρος του στην εκλογική μάχη τόσο για τις αυτοδιοικητικές όσο και για τις ευρωπαϊκές κάλπες.  

Το Μαξίμου θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί όχι μόνον τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος (σ.σ. μέχρι χθες δίδονταν μάχη μεταξύ της κυβέρνησης που θέλει να μοιράσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο σε εισοδηματικές ενισχύσεις και της τρόικας που δεν επέτρεπε πλέον των 300 εκατομμυρίων) αλλά και στην ενεργοποίηση του ίδιου του Πρωθυπουργού, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις εξακολουθεί να υπερτερεί του κ. Αλέξη Τσίπρα σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες. Ο κ. Σαμαράς, ελπίζοντας και στα θετικά μηνύματα που θα στείλει η Ευρώπη μετά την επίτευξη της συμφωνίας, θα επενδύσει στο δίπολο «Σαμαράς ή Τσίπρας για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και την έξοδο από το μνημόνιο» ενώ θα ζητήσει από τα κομματικά στελέχη να ενεργοποιηθούν με στόχο την υποστήριξη των γαλάζιων υποψηφιοτήτων σε δήμους και περιφέρειες, με πρώτο στόχο να περάσουν στο δεύτερο γύρο της 25ης Μαϊου.