Διακόπηκαν για περίπου δυο ώρες οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας προκειμένου και οι δυο πλευρές να εξετάσουν τον βαθμό προόδου που έχει επιτευχθεί έως τώρα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι υπάρχει πιθανότητα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων απόψε.

Τα βασικά ανοικτά μέτωπα μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών, εστιάστηκαν, σήμερα στις 5 τα ξημερώματα και μετά από έναν μαραθώνιο κύκλο 14 ωρών διαβουλεύσεων, σε τέσσερα υπουργεία:

* Στο υπουργείο Εργασίας. Δεν έχει επέλθει συμφωνία όσον αφορά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

* Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η τρόικα εμμένει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015, αλλά η κυβέρνηση δεν το δέχεται.

* Στο υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν υπάρχει συμφωνία στα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των φαρμακείων, αλλά και των παρεμβάσεων στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία), που περιλαμβάνονται στις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

* Στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν έχει επέλθει συμφωνία στο σκέλος των δημοσιονομικών εξελίξεων και κυρίως στο θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, έχει αποσαφηνίσει ότι για το σύνολο των προαναφερθέντων ανοικτών θεμάτων, η στάση της ελληνικής πλευράς έχει χαραχθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μαξίμου δήλωσε ότι «Έχουμε φτάσει κοντά, προσπαθούμε να τελειώσουμε».