Το υπουργείο Εξωτερικών τίθεται επικεφαλής της νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα προωθήσει η κυβέρνηση για τη λειτουργία των ΜΚΟ και τον έλεγχό τους.

Όπως γίνεται γνωστό με έγγραφο του υφυπουργού Εξωτερικών, Κυριάκου Γεροντόπουλου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, «με πρόσφατη εντολή του Γραφείου του κ. Πρωθυπουργού, έχει συσταθεί Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία έχει κληθεί να συμμετάσχει και η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ)».

Στο έγγραφό του, ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρεται και σε εντολή που δόθηκε από τον ίδιο, από το περασμένο φθινόπωρο στην ΥΔΑΣ, για την εκπόνηση νέου ενιαίου θεσμικού πλαισίου που να αφορά στη λειτουργία και χρηματοδότηση των αναπτυξιακών και ανθρωπιστικών δράσεων των ΜΚΟ.

Ο κ. Γεροντόπουλος διαβίβασε στη Βουλή έγγραφη απάντηση σε ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ και Ραχήλ Μακρή για το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ, αλλά και παλαιότερες συστάσεις της FATF (Financial Action Task Force) αναφορικά με τον έλεγχο των ΜΚΟ. Οι δύο βουλευτές, στην ερώτησή τους, είχαν κάνει ειδική αναφορά και στον ρόλο που διαδραμάτισε ο Ηλίας Πλασκοβίτης, ως συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου την περίοδο 2000-,2004 στο υπουργείο Εξωτερικών, τον οποίο κατηγορούσαν ότι «είχε βάλει ταφόπλακα» στις όποιες προσπάθειες να φωτιστεί ο ρόλος των ΜΚΟ.

Ο κ. Γεροντόπουλος σπεύδει πάντως να επισημάνει ότι η συνεργασία των ελληνικών ΜΚΟ με το Δημόσιο, δεν περιορίζεται μόνο στο υπουργείο Εξωτερικών. Άλλα υπουργεία συνεργάζονται με μη κυβερνητικές οργανώσεις. Όσον αφορά στο υπουργείο Εξωτερικών, όπως τονίζει, η ΥΔΑΣ δεν χρηματοδοτεί ούτε επιδοτεί μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά μόνον αναπτυξιακά και ανθρωπιστικά προγράμματα, τα οποία υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2000- 2010 από ορισμένες ΜΚΟ, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής διπλωματίας και της εκάστοτε πολιτικής της διεθνούς παρουσίας της χώρας μας.