Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Άλλες 14 ώρες… ίσως τόσες να χρειαστούν  ακόμα σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών που συμμετέχει στην σύσκεψη για να  ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας που μετά την δίωρη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι «Δεν γνωρίζω αν θα κλείσει σήμερα η συμφωνία, έχουμε φτάσει κοντά. Προσπαθούμε να τελειώσουμε».

Εκτός από τα  λεγόμενα αγκάθια στην διαπραγμάτευση που είναι απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των τριετιών, νέο κύμα απολύσεων στο δημόσιο το 2015 και ανατροπές σε γάλα και φαρμακεία βάσει των συστάσεων του ΟΟΣΑ το νέο «ζόρι» για την κυβέρνηση είναι η διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Ανακοινώθηκε το πρωτογενές 

Στους εκπροσώπους των δανειστών στην 14ωρη σύσκεψη και μάλιστα πληροφορίες λένε ότι τα μέλη της τρόικας δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ξεπερνά τα δύο δίς ευρω! Και για να πάμε ένα βήμα παρακάτω, οι κύριοι της τρόικας δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν το νούμερο αυτό ούτε στους πολιτικούς τους προϊσταμένους Γιατί ; Γιατί στην αρχή του προηγούμενου χρόνου όλοι θυμόμαστε ότι το υπολόγιζαν στο μηδέν. 

Επιμένει το Μαξίμου για τη διάθεση του πλεονάσματος

Ούτε βήμα πίσω από τον τρόπο που θα διατεθεί 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν κάνει το Μέγαρο Μαξίμου και κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι όλοι έχουν δεσμευτεί  με υπογραφές ότι μπορεί να διατεθεί το 70% όπως αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση και για να μην ξεχνιόμαστε και η ελληνική βουλή. 

Για τα υπόλοιπα 4 αγκάθια υπάρχει η απόφαση και η οδηγία των πολιτικών αρχηγών που μεταφέρθηκε και στους υπουργούς , «Δεν υποχωρούμε  η γραμμή έχει δοθεί από τις συναντήσεις Βενιζέλου Σαμαρά».